OMV Petrom catre investitori: Nu va asteptati la schimbari majore pana la sfarsitul anului

Mariana Gheorghe, CEO la OMV Petrom, a declarat, la o întâlnire restrânsă cu membri ai Clubului Investitorilor din București, că bilanțul celei mai mari companii petroliere românești ar trebui să nu arate în 2016 dramatic diferit de dinamica rezultatelor din prima parte a anului. Abordările față de activitatea OMV Petrom sunt mai degrabă conservatoare, spune un broker prezent la discuții.

OMV Petrom (SNP) a devenit mai relevantă pentru bursă, după ce free-float-ul s-a mărit cu 2 treimi în urma ofertei de vânzare prin care Fondul Proprietatea (FP) a pus pe piață încă 6,42% din titlurile companiei petroliere. Așteptările pieței sunt temperate cu realism de șeful executiv al companiei Mariana Gheorghe.

Într-o întâlnire restrânsă de 25 de persoane, organizată de Clubul Investitorilor din București, CEO-ul de la OMV Petrom a spus auditoriului că nu trebuie să se aștepte în schimbări majore în cifrele reflectând activitatea companiei pentru anul în curs, spune Ciprian Bîrsan, Senior Broker la Tradeville, prezent la o discuție pe care o caracterizează ca fiind „sinceră”.

„Au fost întrebări nu neapărat acide, dar bine țintite”, a declarat acesta completând că răspunsurile lui șefului de la OMV Petrom au fost oneste, fără ocolișuri. Dacă anul viitor este cu totul altceva, până la finele lui 2016, dinamica societății petroliere ar trebui să nu fie mult diferită față de cea din prima parte a anului.

În primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei, cu 61% mai mic decât în perioada similară din 2015, în timp ce pentru anul trecut a raportat pierderi, fapt pentru care nu societatea nu a fost în măsură să distribuie dividende. Cu o lună în urmă, OMV Petrom anunța, însă, că are în vedere acordarea de dividende reprezentând cel puțin 30% din câștigurile care vor fi obținute pe anul în curs.

„Sunt țintiți să evite risipa”, rezumă Bîrsan mesajul Marianei Gheorghe de la întâlnirea cu investitorii. Își fac în detalii calcule pentru toate liniile de business pentru că vor centre de profituri pe fiecare dintre aceste segmente.

Brokerul a fost surprins că CEO-ul de la OMV Petrom a afirmat că centrala pe gaze naturale ar fi mai profitabilă dacă stă închisă, dar și că ei caută cumpărători pentru turbinele eoliene din Dobrogea. Acolo există cheltuieli cu supravegherea și cu forța umană, iar eficientizarea diviziei pare grea. „A fost coerentă în explicații. Nu mi s-a părut nimic forțat”, spune Bîrsan.

El a reținut și o explicație față de zăcămintele în exploatare ale companiei, în condițiile în care în piață există temeri că multe dintre acestea ar rma să se epuizeze în 25 de ani. Mariana Gheorghe a dat asigurări că sunt noi explorări, iar termenul de începere a exploatărilor pentru multe dintre acestea este de 10 ani, fapt pentru care este un ritm natural de intrare în procesul de extracție care să nu creeze sincope în producție.

În materie de prudență, Bîrsan a fost impresionat că deși la nivel european există o tendință de a pune prize de alimentare pentru bateriile automobilelor electrice la benzinării, OMV Petrom nu are în vedere asemenea investiții. “Sunt foarte conservatori”, a conchis brokerul de la Tradeville.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: