Povestea incredibila din spatele celui mai de succes fond de investitii din lume din toate timpurile

Bridgewater Associates, cel mai mare hedge fund din lume după activele pe care le are în administrare si cel mai de succes, având în vedere că a împărţit până acum cu investitorii câştiguri de 70 miliarde dolari, se confruntă cu o problemă acută de leadership: fondatorul nu şi-a găsit un succesor, deşi a promis că o va face, iar cultura companiei este atât de dură, încât foarte puţini reuşesc să rămână în picioare.

Să fii angajat al Bridgewater poate fi o provocare intelectuală si psihică foarte mare, fiind înregistrate incidente în care angajaţii companiei au început să plângă în şedinţe, scrie cotidianul american The Wall Street Journal într-un amplu articol legat de ce se întamplă în birourile acestui mare fond de investitii.

Spiritul lui Ray Dalio, 66 de ani, fondatorul fondului, domină întreaga filosofie şi viziune a instituţiei.

Cele 210 principii conducătoare instaurate de către Ray Dalio la vârful companiei guvernează întreg aparatul organizaţiei cu sediul în Westport, Connecticut, şi l-au făcut pe Dalio, fiul unor americani de origine italiană, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată de Forbes la 15 miliarde de dolari.

Deşi a zis că doreşte să găsească şi să pregătească o echipă de conducere care îl va înlocui până în 2020, termenul s-ar putea amâna până la o dată nedefinită. El a afirmat conform spuselor unor angajaţi, că nu doreşte să plece de la cârma companiei pe care a creat-o decât în situaţia în care ar ajunge incapabil fizic de a o administra.

Cea mai mare presiune care apasă pe întregul fond, în momentul de faţă, este legată de faptul daca imediat după retragerea lui Dalio, instituţia va menţine acelaşi ritm de creştere şi de performanţă ca până acum.

Transparenţa organizaţiei este obsesia filosofiei lui Dalio, dorind ca orice angajat să îşi poate exprima părerea despre mersul instituţiei sau să aibă ocazia să noteze calitaţile ori defectele colegilor, toate aceste informaţii putând fi ulterior accesate şi consultate de către orice angajat.

Într-o notă scrisă adresată redacţiei The Wall Street Journal, Dalio afirmă:„ Prin aducerea problemelor la suprafaţă si administrarea lor fără ezitare producem rezultate mai bune şi un nivel de camaraderie mai mare între oamenii care iubesc să lucreze în acest mod”.

Majoritatea întalnirilor sunt înregistrate audio-video şi puse la dispoziţia tuturor angajaţiilor, în felul acesta încercandu-se a se depărta orice forma de secret care ar putea plana asupra gestionării companiei.

Cele 70 miliarde de dolari pe care le-a împărtit investitorilor Bridgewater, din 1975 până în prezent, sunt dovada clară că strategia şi practica organizaţională a lui Dario sunt încununate de succes.

Fondul caută cei mai buni si performanţi angajaţi de pe piată, printre angajaţii companiei, regăsindu-se nume de top din industria americană. Foşti angajati ai Apple sau Microsoft au lucrat alături de Dalio, de asemenea directorul FBI, James Comey, a fost consultant general în perioada 2010-2012 în cadrul instituţiei financiare.

Lupta pentru succesiune va fi una lungă şi dură între pretendenţii la posturile de conducere, singurul lucru de care este preocupat acum Dalio fiind ca forţele ce se se ciocnes din acest conflict să fie orchestrate în aşa fel încat să nască progres în cadrul organziaţiei pe care a fondat-o.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: