Profitul Oil Terminal pe 2015 creşte de la o luna la alta: in februarie era de 1 mil. lei, iar in martie de 6,5 mil. lei

Compania de stat Oil Terminal Constanţa a transmis investitorilor de pe BVB, în ultimele luni, o serie de informaţii contradictorii legate de profitul obţinut pe 2015, scrie hotnews.ro. Dan Bărbulescu, administrator independent în cadrul Consiliului de Administraţie al Oil Terminal, consideră că există riscul manipulării pieţei prin transmiterea de informaţii false, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să demareze o investigaţie în acest sens.

Pe data de 15 februarie, OIL Terminal a anunţat datele preliminare pe 2015, potrivit cărora a fost înregistrat un profit net de doar 1,05 milioane de lei, moment în care preţul acţiunilor a scăzut cu 15%. O lună mai târziu, potrivit unui convocator AGA, Consiliul de Administraţie a propus distribuirea de dividende de 2,8 milioane de lei dintr-un profit de 6,5 milioane de lei.

Societatea Oil Terminal a informat investitorii cu privire la disponibilitatea Raportului privind rezultatele financiare anuale preliminate pentru anul 2015, potrivit unui comunicat semnat de directorul general al companiei, Sorin Viorel Ciutureanu, anunţă hotnews.ro. Raportul arată negru pe alb că profitul net a fost de 1,046 milioane de lei.

ocumentul este semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie de atunci, Daniel Marius Crişan, şi contrasemnat de directorul general Viorel Sorin Ciutureanu, de directorul economic Adriana Frangu şi de şefa serviciului de contabilitate Cecilia Popovici. A fost raportat un profit net de 1 milion de lei, în condiţiile în care pe primele trei trimestre fusese anunţat un profit de 16,17 milioane de lei. Practic, în ultimele trei luni din 2015, compania ar fi pierdut circa 15 milioane de lei, potrivit raportarilor companiei.

În acea zi, potrivit datelor BVB, preţul acţiunilor Oil Terminal a scăzut cu 15%, maximum admis, fiind apoi oprită tranzacţionarea. Au avut loc 112 tranzacţii (n.red. în condiţiile în care rar sunt peste 50 de tranzacţii într-o zi), preţul de deschidere fiind de 0,1160 lei pe acţiune, iar cel de închidere de 0,0986 lei/acţiune. A doua zi, au avut loc 129 de tranzacţii, preţul de închidere fiind de 0,0978 lei/acţiune, cu 0,{etoroCFDrisk}% mai mic faţă de ziua precedentă.

O lună mai târziu, pe 21 martie, Consiliul de Administraţie al Oil Terminal a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru data de 27 aprilie. Pe ordinea de zi se află aprobarea situaţiei financiare pe 2015, dar şi aprobarea “propunerii de repartizare a profitului net aferent anului 2015 în valoare de 6.484.474,81 lei”. Practic, de la o lună la alta sunt raportate valori diferite ale profitului. Este adevarat că în februarie era prezentată situaţia financiară preliminară, înainte de auditare, însă de la 1 milion de lei la 6,5 milioane de lei este o diferenţă semnificativă.

În plus, ce s-a întamplat în ultimele trei luni din 2015 de a scăzut profitul, chiar şi la 6,5 milioane de lei, în condiţiile în care pe primele nouă luni, rezultatul era de 16,17 milioane de lei?

Pe 21 martie, cu o ora înainte de transmiterea convocării AGA, a fost publicată pe bursă o informare privind deficienţele constatate de Curtea de Conturi în urma unui control asupra realizării veniturilor şi efectuării cheltuielilor în perioada 2014-2015. Ce a constatat Curtea de Conturi?

În primul rând, că societatea nu a calculat impozit pentru un număr de 570 de active, respectiv impozit pe construcţii şi impozit pe clădiri. Activele figurează înregistrate în contabilitate fără valoare, deşi sunt utilizate pentru realizarea de beneficii economice. Curtea de Conturi a mai costatat că au fost efectuate plăţi nejustificate pentru obiective de investiţii.

În perioada 2014-2015, pentru unele lucrări, ofertanţii au pretins în mod necuvenit, societatea acceptând să plătească, contravaloarea unui element de cheltuială denumit “cota de aprovizionare”.

“Concret, operatorii economici, în calitate de executanţi ai lucrărilor verificate, prin devizele ofertă înaintate achizitorului, au introdus acest element de cost, calculat ca şi procent (intre 3% şi 6%) aplicat la preţul total al materialelor puse în operă, valoarea rezultată fiind trecută şi prin recapitulaţia de deviz”, constată Curtea de Conturi.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: