RCS&RDS isi pregateste listarea in mai la bursa de la Bucuresti, cu o tranzactie evaluata la 500-600 mil. euro

Un grup de investitori vrea să vândă 20-30% din acţiuni, tranzacţie de 500-600 mil. euro. Compania de cablu, internet şi telefonie mobilă este evaluată între 1,5 şi 2 mld. euro.

Grupul RCS&RDS a intrat pe ultima sută de metri cu lis­ta­rea la Bursa de Valori Bucu­reşti, operaţiune care ar scoa­te pe piaţă la vânzare între 20 şi 30% din acţiunile operatorului de cablu, internet şi telefonie mobilă.

Conform unor surse de pe piaţa financiară, RCS&RDS ar vrea să iasă pe bursă până la începutul lunii mai, operaţiune care ar întoarce atenţia multor investitori către România.

Prin listarea la bursă, Zoltan Teszari, cel care a creat RCS&RDS şi care deţine 47% din ca­pital, vrea să dea posibilitatea unui grup de acţionari din companie să-şi vândă acţiunile.

Conform ultimelor date, de la finalul lunii noiembrie, ceilalţi acţionari din RCS&RDS sunt Everest Trust – 14,6% în spatele căruia se află investitorul american Wayne Quasha, Eton Park cu 7,2%, Gustav Wurmbock, cu 3,79%, Matthias Eckert cu 3,29%, Ioan Ben­dei (omul de încredere al lui Teszari) cu 3,4%, Gheorghe Maftei cu 3,31%, Sfetozar Bugraski cu 3,2%. Un pachet de 14% din RCS este deţinut de alţi acţionari care nu sunt nominalizaţi în raportul companiei emis în no­iembrie 2016 odată cu vânzarea unor obli­gaţiuni şi refinanţarea unor datorii (bonduri de 350 mil. euro şi un credit de 1,7 mld. lei).

Pe 9 luni din 2016 RCS, care are operaţiuni în România, Ungaria, Spania şi Italia, a raportat venituri totale de 617 milioane de euro cu un profit operaţional (EBITDA) de 197 milioane de euro. Datoria netă totală a grupului era de 708 milioane de euro.

În 2015 RCS a raportat venituri de 750 mil. euro cu un EBITDA de 237 mil. euro.

Pentru operaţiune de ieşire la bursă şi găsirea de investitori care să cumpere între 20 şi 30% din acţiuni, RCS a angajat un consorţiu format din băncile Citi şi Deutsche Bank pentru piaţa globală, Wood din Cehia pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen pentru piaţa locală.

RCS este evaluată între 1,5 şi 2 mld. euro, iar tranzacţia de vânzare a pachetului de ac­ţiuni s-ar situa între 500 şi 600 mil. euro, con­form evaluărilor din piaţă.

Ieşirea pe bursă a RCS, companie care are creşterea cea mai mare de pe piaţa de telecom şi care, invidiată şi urâtă de ceilalţi competitori pentru stilul agresiv de câştigare de clienţi şi preţurile mici oferite, ar reprezenta un moment de glorie pentru Bursa de la Bucureşti, care are nevoie de companii private pentru a trece la un alt nivel. La finalul lui 2007 Teszari a mai încercat să iasă cu RCS pe bursă la Londra sau New York, dar operaţiunea a căzut întrucât începuse criza.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: