Secretele afacerii Petrom-OMV

Despagubirile de mediu, stergerea datoriilor istorice, redeventele, stabilitatea fiscala a sectorului de Explorare si Productie si cota geologica sunt principalele facilitati obtinute de OMV prin contractul de privatizare a Petrom.

Contractul de privatizare a Petrom, mult dezbatut in ultimele luni, este prezentat in exclusivitate de Capital. Din acest document reiese ca statul roman si-a asumat responsabilitatea pentru orice costuri necunoscute si necuantificate care ar putea aparea in urmatorii 15 ani la Petrom ca urmare a poluarii cauzate de societate inainte de privatizare.

Este vorba de 178,55 milioane de euro, din care Doljchim Craiova aconteaza 45,824 milioane de euro, iar explorarea zacamintelor (upstream), 45,599 milioane de euro.

Documentul are zeci de pagini care stabilesc investitiile sau pagubele de mediu. In al doilea rand, “toate impozitele, taxele, impunerile, cheltuielile si retinerile la sursa, de natura obligatiilor fiscale, datorate de Petrom pentru orice an financiar pana la 31.12.2003, au fost platite sau anulate de stat”.

Contractul mai prevede ca “nivelul actual, baza si metoda de calcul a redeventelor platite de Petrom in conformitate cu contractele individuale de concesiune vor fi mentinute pe o perioada de zece ani de la data finalizarii contractului”.

La pagina 41 a contractului se arata ca: “Pe perioada in care vanzatorul sau entitatea succesoare in drepturi a acestuia continua sa detina mai mult de 10% din actiuni, in cazul unei crize (penurie de petrol de lunga durata sau de produse petroliere), cumparatorul se va consulta cu Ministerul Economiei cu privire la actiunile rezonabile pe care le-ar putea lua societatea, inclusiv prin

abtinerea de la exporturi de petrol”. Dar poate cel mai interesant lucru este acela ca “vor ramane in vigoare pana la data de 31 decembrie 2014 facilitatile legate de provizioanele contabile, amortizarea, cheltuielile deductibile si regimul de impozitare aplicabil activitatilor de explorare si productie petroliera”.

Evolutia rezervelor de titei a Petrom (milioane tone echivalent titei)

Rezervele Petrom la sfarsitul anului 2002 erau de 216 milioane tone echivalent titei si reprezinta echivalentul a 20 de ani de explorare in ritmul actual. Structura rezervelor este 60% titei, 30% gaze naturale neasociate cu zacaminte de petrol si 10% gaze naturale asociate zacamintelor petroliere.

Consultantii sustin ca, “potrivit standardelor internationale de contabilitate (un standard mai apropiat pentru compararea companiilor din cadrul industriei de petrol si gaze), la sfarsitul lui 2001, rezervele Petrom erau de 70 de milioane de tone de titei si 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cum a fost evaluata compania pe divizii (mld. USD)

Analiza total companie 1,1 si 1,6
Explorare si productie 1,7 si 2,1
Divizia de rafinare si petrochimie -0,6 si -0,5
Distributie si comercializare -0,2 si +0.04

Dupa ce au evaluat cele trei parti ale Petrom, consultantii au sustinut ca “valoarea indicativa totala a companiei in scenariul de baza, calculata prin metoda fluxurilor de numerar actualizate, se situeaza intre 1,1 miliarde de doalri si 1,6 miliarde de dolari”.

Capital, Dragos Nedelcu, 06 iul 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.