Topul celor mai mari companii aeriene locale după numărul de pasageri

Zemanta Related Posts ThumbnailCei mai mari trei jucători aerieni de pe piaţa locală, Wizz Air, Tarom şi Blue Air, deţin aproape două treimi din traficul aerian din România, estimat de ZF la 10 milioane de pasageri.

Raportul de forţe s-a schimbat în ultimii ani, când companiile low-cost au atras mai mulţi pasageri în defavoarea celor tradiţionale. Primul loc în acest top al companiilor aeriene, după numărul de pasageri în 2012 îl deţine low-costul ungar Wizz Air. Circa 2,8 milioane de persoane au călătorit cu această companie anul trecut iar în acest an estimările arată 3 milioane de pasageri.

Cu acest trafic, Wizz Air a reuşit să ocupe locul de lider pe piaţa locală, după ce până în 2011, această poziţie era ocupată de compania de stat Tarom. În 2011, traficul de doar 2,19 milioane de persoane a plasat Tarom pe locul doi, în faţa Wizz Air cu 2,7 milioane de pasageri. Anul trecut, traficul Tarom a fost în stagnare. Mai mult, compania nu a reuşit să iasă de pe pierderi.

Pentru a reveni pe profit, la Tarom a fost instalat manage­ment privat în noiembrie anul trecut. La conducerea companiei a venit belgianul Christian Edouard Heinz­mann, pe post de CEO, Tarom fiind prima companie de stat pentru care s-a ales management privat

Asaltul operatorilor low-cost continuă şi în acest an, după ce, în 2012, principalii jucători, Wizz Air şi Blue Air, au transportat 4,3 milioane de pasageri. ŞI grupul aerian Lufthansa a continua extinderea, traficul de pasageri ajungând la 1,3 milioane persoane. În acelaşI timp, traficul de pasageri al operatorilor aerieni tradiţionali, precum British Airways, Air France-KLM, Qatar Airways continuă să crească, potrivit datelor din piaţă.

Topul companiilor aeriene locale după numărul de pasageri

Compania Nr. pasageri 2012 (mil)
Wizz Air 2,8
Tarom 2,19
Blue Air 1,5
Lufthansa Grup 1,3
Carpatair 0,6
British Airways 0,1*
Ryanair 0,05
flyDubai 0,02
Sursa: Date ZF
Notă: Celelalte companii aeriene locale nu au făcut publice date legate de traficul aerian
*Estimare ZF


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.