Topul celor mai mari exportatori din Romania in 2015

Top 10 cei mai mari exportatori din economie au o pondere de 17% din total, iar top 500 acoperă {etoroCFDrisk}%. Exporturile de bunuri s-au apropiat în 2015 de 55 mld. euro.

Automobile Dacia, Rom­petrol Rafinare şi o reprezentanţă a grupu­lui Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din economia locală, primii doi păstrându-şi poziţiile în timp ce producătorul american a trimis pe poziţia a patra fabrica de la Craiova con­tro­lată de Ford, potrivit datelor trans­mise de INS la solicitarea ZF.

Sectorul auto domină autoritar top 10 cei mai mari exportatori, companii care au livrat anul trecut produse cu o valoare estimată de ZF la 9,7 miliarde de euro.

Surprizele anului 2015 au fost ieşirea din top 10 a două companii petroliere de top (OMV Petrom şi rafinăria Luk­oil) şi intrarea pentru prima dată în ultimii ani a unui producător de ţigarete în­tre cele mai mari zece com­panii exportatoare.

Pe lângă aceste schim­bări de poziţii, ur­carea gru­pului german Daimler AG pe poziţia a zecea (faţă de locul 85) în ur­mă cu un an repre­zintă un exemplu des­pre cât de mult cântăreşte la nivel local o in­vestiţie de amploarea celei realizate în localitatea Sebeş din judeţul Alba.

Cei mai mari 500 de expor­ta­tori au avut anul trecut o pondere de aproape 75% în totalul livrărilor ex­ter­ne, respec­tiv 40 mld. euro. Pe lângă aceste compa­nii, în proporţie de 90% multinaţionale, mai sunt în jur de 21.500 de firme care tri­mit pe pieţele externe bunuri de aproape 15 mld. euro – acesta este teri­to­riul antreprenorilor români.

Anul trecut doar şase companii din cele 500 şi-au păstrat poziţiile, printre care se numără şi cei mai mari expor­tatori (Dacia, Rompetrol Rafinare), în timp ce 68 de companii sunt nou intrate în clasamentul marilor exportatori.

1-top-exportatri


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: