Valorează Tesla cu adevărat 100 miliarde de dolari?

Într-o lume a companiilor cu valori ce ating trilioane, o capitalizare „de doar” 100 de miliarde de dolari nu ar trebui să impresioneze, cu atât mai puțin să uimească investitorii. Totuși, dacă astfel obții a doua cea mai valoroasă companie auto din lume, în timp ce produce de 25 de ori mai puține vehicule decât producătorul de pe poziția a treia din listă, atrage atenția.

Puteti investi in actiunile TSLA utilizand aceasta platforma: https://bit.ly/2KMFwZS

Your capital is at risk!

Dacă adăugăm și creșterea explozivă a prețurilor acțiunilor TESLA observăm de ce raportul financiar trimestrial care va fi publicat în această săptămână este așteptat cu nerăbdare. Mulți investitori consideră compania un exemplu de entuziasm exagerat, considerând-o un semnal pentru piața largă.

Valorează Tesla mai mult de 100 miliarde de dolari ?!

Tesla era deja evaluată la 60 miliarde de dolari în 2017, dar începutul anului 2019 a adus o corecție accentuată. De atunci Tesla (TSLA.US) a depășit rapid evaluările producătorilor auto tradiționali precum BMW (BMW.DE), Daimler (DAI.DE) și VW (VOW1.DE), în ciuda vânzării unei fracțiuni din volumele lor.

Astfel, investitorii sunt surprinși de două aspecte: o evaluare absolută (comparație multiplă) și ritmul recent al câștigurilor. Vom începe cu primul argument.

Evaluarea Tesla este legată de viitor. În prezent, compania produce doar o fracțiune din volumele celor mai mari producători auto. Sursa: XTB Research

Este evident că, din punct de vedere static, acțiunile Tesla sunt scumpe. Comparativ cu alți producători auto majori, Tesla este singura care nu a avut profit în ultimele patru trimestre raportate. Piețele se așteaptă ca acest lucru să se schimbe, dar chiar și atunci, indicatorul P/E ar fi aproape de 85, comparativ cu 12 pentru Toyota și cu 6 pentru VW.

Câștigurile sunt volatile și predispuse la trucuri contabile, astfel încât de multe ori raportul preț-vânzări este mai fiabil. Tesla prezintă un nivel de 4,2, ceea ce înseamnă că investitorii plătesc 4,2 USD pentru fiecare dolar primit.

Din nou, comparând rezultatele observăm niveluri cuprinse între 0,27 pentru Daimler și 0,83 pentru Toyota. Există o excepție – Ferrari care prezintă multiplii P/E și P/S de 39,5 și, respectiv 7,7. Însă, evident, aceasta este o companie extrem de diferită, a cărei activitate este foarte diversificată, și care prezintă un ROE de neegalat (55%). Tesla rivalizează cu companii precum BMW, Daimler sau Porsche.

Conform numerelor, ar trebui să fie de aproximativ 10 ori mai mare din punct de vedere al vânzărilor. Cu toate acestea, cumpărătorii susțin că Tesla nu ar trebui privită doar ca un producător auto, ci o companie tehnologică datorită diviziunilor sale de energie și de conducere autonomă. Deși acest lucru este adevărat, aceste divizii ale companiei sunt și mai greu de valorificat.

Contribuțiile lor reprezintă aproximativ 20% din veniturile totale, așa că am putea spune că sectorul auto ar trebui să fie de aproximativ 8 ori mai mare pentru a respecta valorile. Desigur, există multe variabile care ar trebui să fie luate în considerare – orizontul de timp, creșterea concurenților, modificările de reglementare, concurența din surse alternative de energie sau chiar prețurile petrolului.

Puteti investi in actiunile TSLA utilizand aceasta platforma: https://bit.ly/2KMFwZS

Your capital is at risk!

Evaluările standard ale DCF (fluxurilor de numerar actualizate) se realizează de obicei pe un orizont de timp de 5 ani. Astfel, dacă simplificăm realitatea, ne-am putea întreba: ar putea veniturile Tesla să crească de 8 ori în următorii 5 ani?

Va adera lumea la energia electrică?

Promovarea unei atitudini ecologice este evidentă și este unul dintre factorii care determină cererea de vehicule electrice (EV). Pe de o parte, societățile devin mai conștiente de poluare și de încălzirea globală, iar în multe cercuri, fiind eco este o modă. Pe de altă parte, cei care nu sunt convinși pot avea prea puțin de ales, deoarece unele orașe pun limite severe poluatorilor, iar producătorii auto din UE trebuie să plătească taxe pentru emisiile de carbon. Dar cât de mare va fi această piață?

Raportul Deloitte estimează la 12 milioane de unități în 2025. În scenariul optimist al prognozelor. Pe de altă parte, Bloomberg previzionează doar ușor peste 8 milioane. IHS consideră cota de piață a mașinilor electrice va atinge 10,2%. Dacă presupunem că vânzările globale de autoturisme vor crește cu 2% anual până în 2025, asta ar duce la vânzări de 9,35 milioane.

Tesla a avut aproximativ 16% din cota de piață a mașinilor electrice la nivel global, în termeni de unități. Dacă această cotă ar rămâne neschimbată, ar putea vinde aproximativ 1,5 milioane de autoturisme în 2025 sau de 4 ori mai mult decât în ​​2019. Asta ar presupune că Tesla trebuie să își dubleze cota de piață până în 2025.

Cât de mult se va adapta Tesla?

Unul dintre motivele care stau la baza numărului relativ scăzut de vânzări de mașini Tesla sunt limitările de producție. Tocmai acesta este motivul pentru care Tesla a deschis fabrica în China și planifică o nouă facilitate în Germania. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să îi ofere un grad mai ridicat de rezistență în fața tensiunilor comerciale.

Totuși, chiar și după deschiderea noilor fabrici, este posibil ca firma să nu poată produce mai mult de 1,3 – 1,5 milioane de mașini în 2025 și, dacă ținem cont de nivelul de îndatorare, o extindere mai rapidă ar putea fi imposibilă. Prin urmare, din perspectiva capacității de producție, menținerea cotei de piață va fi dificilă.

Acțiunile Tesla au avansat într-un ritm remarcabil în ultimele 8 luni. Sursa: xStation5

Va răspunde competiția?

Producătorii auto tradiționali par să fi pătruns mai târziu în sectorul de automobile electrice, dar vor încerca să recupereze teren. Grupul Volkwagen intenționează să vândă 1,5 milioane de mașini electrice până în 2025, GM vizează 1 milion până în 2026, iar BMW, Hyundai și Toyota cel puțin 0,5 milioane fiecare, în timp ce Toyota intenționează să se concentreze pe ramura hibrid.

Acest lucru subliniază două lucruri: producătorii auto vor lupta pentru cota de piață, dar și tehnologiile alternative ar putea dobândi tracțiune. În momentul de față, se pare că mașinile cu hidrogen sau celule cu combustibil sunt mai mult o poveste, iar mașinile electrice par calea sigură, dar tehnologiile se dezvoltă rapid.

Puteti investi in actiunile TSLA utilizand aceasta platforma: https://bit.ly/2KMFwZS

Your capital is at risk!

Perspectiva asupra raportului trimestrial

Deși trebuie să privim către 2025 pentru a putea analiza evaluarea pieței, răspunsul prețurilor pe termen scurt va depinde de raportul trimestrial, care va fi publicat miercuri, după închiderea sesiunii din SUA. După ce a raportat un profit surprinzător de 143 milioane dolari în Q3 2019 (un EPS de 0,8 USD), se așteaptă o ușoară reducere până la 125,6 milioane USD (un EPS de 0,71 USD), cu venituri de 7,05 miliarde USD (în scădere cu 7,6% YoY).

După cum știm deja, livrările de mașini au atins maximul istoric în Q4, astfel încât veniturile previzionate sunt ușor prudente. Totuși, nivelul EPS estimat ridică semne de întrebare din cel puțin 2 motive. În primul rând, profitul din Q3 s-a datorat în mare parte îmbunătățirii raportului cost-vânzări pe care Tesla l-a atribuit unei eficiențe mai mari.

S-a menținut acest aspect în ultimul trimestru? Sau se va repeta scenariul din Q4 20188 și va avea loc o creștere? Surprize și mai mari pot rezulta dintr-o posibilă pierdere non-operațională. În Q3, Tesla a înregistrat un câștig aferent FX de 92 de milioane de dolari, care ar putea fi corelat cu pasivele în CNY. Întrucât moneda chineză s-a apreciat în ultimul trimestru, ar putea fi un factor de risc.

Profitul net surprinzător din al treilea trimestru a fost rezultatul creșterii eficienței costurilor, dar și a unui venit non-operațional semnificativ, care ar putea fi un eveniment singular. Sursa: Tesla

Observații finale

Dezbaterea privind evaluarea Tesla nu va dispărea curând. Analizând doar producția de mașini și perspectivele de vânzare, este greu de susținut că firma se va apropia de evaluările sectorului până în 2025. Totuși, Tesla este o companie vizionară și cu atât de multe variabile incerte poate atrage investitori atâta timp cât îi convinge de punctele forte ale companiei.

Puteti investi in actiunile TSLA utilizand aceasta platforma: https://bit.ly/2KMFwZS

Your capital is at risk!

Acest material nu este emis pentru a influenta deciziile de tranzacționare ale niciunei persoane. Informațiile cuprinse în cadrul acestui material nu sunt prezentate pentru a fi aplicate, copiate sau testate în cadrul tranzacțiilor dumneavoastră. Informațiile cuprinse în cadrul acestui material sunt emise în baza experienței proprii a emitentului și nu reprezintă o recomandare individuală, nu vizează atingerea anumitor obiective, randamente financiare și nu se adresează nevoilor niciunei persoane anume care ar primi-o.

Premisele acestui material nu au în vedere situația și persoana dumneavoastră deci nu recomandăm utilizarea acestor informații sub orice formă. Utilizarea informațiilor cuprinse în cadrul acestui material în orice modalitate se face pe propria dumneavoastră răspundere. Acest material este emis de către un analist pentru care își asumă răspunderea X-Trade Brokers Dom Maklerski SA, persoană juridică supervizată de KNF – Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: