Corporația americană AMD cumpără cel mai mare laborator de inteligență artificială privat din Europa. Prețul tranzacției

Se ascute lupta pentru supremația globală în inteligență artificială: de data aceasta, corporația americană AMD cumpără cel mai mare laborator de tehnologie IA privat din Europa, Silo AI, achiziție evaluată la 665 de milioane de dolari. 

Colosul american din producția de procesoare, AMD, a anunțat oficial, miercuri, că a semnat un acord definitiv pentru achiziționarea laboratorului finlandez de inteligență artificială, tranzacția urmând să fie finalizată spre sfârșitul anului 2024.

Directorul (CEO) și fondatorul laboratorului, Peter Sarlin, va continua să conducă echipa Silo AI, ca parte a diviziei AMD Artificial Intelligence Group.

„La Silo AI, misiunea noastră de la început a fost să construim o companie de inteligență artificială emblematică. Anunțul de astăzi este următorul pas logic, deoarece ne unim forțele cu AMD pentru a modela viitorul informaticii AI. Avem o istorie bine stabilită de a construi produse AI de succes și de a oferi valoare clienților noștri”, a declarat Peter Sarlin, CEO și co-fondator al Silo AI.

Americanii sunt interesați de cunoștințele avansate de care dispune echipa Silo AI, formată din „oameni de știință de clasă mondială” în domeniul inteligenței artificiale, cu experiență în modele AI personalizate, platforme și soluții pentru companii, potrivit unui comunicat oficial al AMD.

Printre clienții care au apelat la cercetătorii SiloAI pentru a-și digitaliza procesele se numără: Allianz, Philips, Rolls-Royce, Unilever, H&M, IKEA, Saab, KONE, Ericsson.

Prin achiziția laboratorului finlandez, producătorul american de cipuri mai face un „pas semnificativ” în strategia sa de a furniza soluții de inteligență artificială end-to-end, în parteneriat cu ecosistemul global AI.

Centru de proiectare AMD la Iași

Compania americană Advanced Micro Devices (AMD), care produce procesoare și alte componente pentru servere și calculatoare, are o prezență puternică în România. Încă din anul 2021, AMD și-a deschis la Iași un centru de proiectare, iar din 2023 acesta ocupă o suprafață de birouri de 2.900 de mp în Palas Campus, din oraș.

În 2022, înainte să se mute în noile birouri, firma Advanced Micro Devices (ROU) S.R.L. din Iași, care administrează centrul american de proiectare, avea un număr mediu de 87 de salariați, conform datelor oficiale raportate la Ministerul Finanțelor, consultate de StartupCafe.ro. Firma ieșeană a AMD a avut, în 2022, venituri totale de 21,5 milioane de lei și a făcut profit de 2 milioane de lei.

În plan global, colosul AMD a avut venituri de peste 22 de miliarde de dolari în anul 2023.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: