Directorul general al sucursalei din România a băncii maghiare OTP Bank, László Diósi, a declarat vineri, că este probabilă achiziția, de către grupul bancar ungar, a unei bănci cu o cotă de piață în România de cel puțin 1% în acest an, dar nu la orice preț, în condițiile în care obiectivul băncii, de a atinge o cotă de piață de 5% în trei ani, este aproape imposibil de atins doar pe cale organică.
OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piață de 2,3%, în creștere față de nivelul de 1,3% din 2014, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Cota de piață a crescut semnificativ în 2015 ca urmare a finalizării achiziției băncii cu capital portughez Millennium Bank, tranzacție evaluată la 39 milioane euro.
Obiectivul băncii este de a ajunge la 5% în următorii doi-trei ani, foarte greu de realizat doar pe cale organică, subliniază bancherul. ”Văd probabilă achiziția unei bănci în acest an. Vizăm doar băncile cu o cotă de piață de cel puțin 1%. Nu ne grăbim, nu vom cumpăra la orice preț”, a spus Diosi.
Potrivit datelor BNR, băncile private cu o cotă de piață de cel puțin 1%, dar mai mică de 5%, în 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost și Alpha Bank.
Banca mamă din Ungaria a anunțat miercuri că a semnat un acord cu Société Générale pentru preluarea diviziei din Croația a băncii franceze, Splitska Banka. În piață există de mai mult timp informații despre posibila achiziția unor bănci cu capital grecesc din România, în contextul în care băncile mamă din Grecia s-au confruntat cu unele probleme în ultimii ani.
De altfel, László Diósi vede o reducere în viitor a numărului de bănci existent în România, fie prin achiziții, fie prin închidere.
”Ar putea dispărea 5-6 bănci în următorii doi-trei ani. Acestea ori vor fi achiziționate de jucători existenți în piață sau jucători noi, care vor dori să intre în România, ori vor fi închise”, a declarat Diósi.
Directorul OTP Bank România consideră că piața bancară din România, care numără 37 de bănci în prezent, este una foate stabilă, în contextul în care procesul de curățare a portofoliilor de credite neperformante (NPL) a luat amploare în ultimii doi și va continua și în acest an.
La acest proces de stabilizare a pieței bancare a contribuit și creșterea economiei din ultimii ani, dar și existența unor domenii cu un mare potențial investițional, precum agricultura. OTP Bank va organiza la Budapesta, în luna martie, un eveniment dedicat atragerii de investitori maghiari în România, în special în zona agriculturii.