Piata de achizitii si fuziuni a depasit criza. Cele mai mari tranzactii ale anului 2015

2015 a fost un an excelent pentru achiziții și fuziuni, ceea ce denotă revenirea optimismului în rândul investitorilor. Companii din întreaga lume caută să-și extindă activitatea și să se diversifice într-un moment în care economia dă semne de revenire.

La nivel global, suma tranzacțiilor a crescut cu 37% față de 2014. Valoarea fuziunilor și achizițiilor a fost de 4.680 de miliarde de dolari, depășind valoarea înregistrată în 2007, înainte de declanșarea crizei financiare, când s-a raportat un volum-record de 4.610 miliarde de dolari.

Shell a anunțat cumpărarea furnizorului de energie Marea Britanie vizând creșterea capacităților sale de înmagazinare a gazelor lichefiate și dezvoltarea explorărilor off-shore de mare adâncime. Compania Dealogic a evaluat tranzacția la 81,5 miliarde de dolari.

În SUA, Charter Communications, specializată în telecomunicații și provider de intrenet în bandă largă (broadband) a achiziționat cunoscuta Time Warner Cable, tranzacție estimată la 79,6 miliarde de dolari. Fuziunea asigură extinderea ariei de acțiune a companiei Charter cu peste 84.000 de mile pătrate în SUA și majorarea semnificativă a bazei de clienți.

Fuziunea dintre Heinz și Kraft Foods, estimată la 62,6 miliarde de dolari a dus la apariția Kraft Heinz Company, a treia mare firmă din industria alimentară din SUA și a cincea la nivel mondial, după volumul vânzărilor anuale. Volumul total de fuziuni și achiziții din Europa a depășit pentru prima dată după 2008 valoarea de 1.000 de dolari. Creșterea este de peste 17% comparativ cu anul precedent.

Cea mai mare fuziune din Europa a fost în domeniul producătorilor de băuturi, când concernul Anheuser-Bush InBev a preluat pentru 117 miliarde de dolari SABMiller. Aceasta este a doua tranzacție la nivel global raportată în acest an. Urmare a tranzacției dintre marii producători de bere, sectorul alimentar și al băuturilor s-a situat pe primul loc în Europa, cu aproape 150 de miliarde de dolari, comparativ cu 30 de miliarde în 2014. Următoarele sectoare au fost Oil&Gas și Imobiliare cu 115,3 miliarde, respectiv 113,8 miliarde.

În regiunea Asia-Pacific apetitul companiilor chineze pentru achizițiile transfrontaliere a făcut ca sumele cheltuite de companiile asiatice să depășească 1.000 de miliarde de dolari pentru prima oară. Aceasta înseamnă o majorare de 55% până la 1.200 de miliarde de dolari.

China a contribuit cu jumătate din totalul tranzacțiilor regionale și au cuprins de la cea mai mare companie specializată în transferul bagajelor din lume, până la producătorul italian de anvelope Pirelli & C. SpA. Printre achizițiile chineze se numără și un pachet de 15% din producătorul de hard-drive Western Digital, cel mai mare din lume.

Să amintim și cea mai recentă tranzacție încheiată de chinezii de la CEFC China Energy Company care au intrat în posesia a 51% din acțiunile KazMunaiGaz International, fostul Rompetrol, în cadrul unei tranzacții mai ample care a implicat mai multe active ale companiei kazahe, totalizând 4 miliarde de dolari. Tranzacția cu chinezii este și cea mai imporatntă preluare a unei companii de pe teritoriul României.

Print


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
Alte articole asemanatoare:

like la pagina pentru a continua!