7 pasi pentru a ne pastra sanatatea ochilor cand lucram la calculator

* Monitorul trebuie asezat la o distanta de 50-60 cm fata de ochi. Asigurati-va ca ecranul este la acelasi nivel cu ochii, niciodata mai sus.
* Atunci cand sunteti nevoiti sa va plimbati privirea de la foile de pe birou la monitor este indicat sa folositi un suport pentru coli, pe care il veti aseza langa ecran, la aceeasi inaltime si distanta cu acesta.
* Camera in care lucrati trebuie sa aiba aceeasi luminozitate ca si ecranul computerului. Evitati amplasarea calculatorului intr-o zona in care geamul se afla in fata sau in spatele acestuia, lucru care impiedica reflexia luminii. Ecranul trebuie pozitionat perpendicular pe sursa de lumina.
* Mergeti regulat la un consult oftalmologic si nu uitati sa ii mentionati medicului ca aveti un loc de munca care va solicita ochii.
* Clipiti frecvent pentru a va mentine ochii umezi si a-i feri de iritatii, mai ales in cazul in care purtati lentile de contact. Studiile arata ca, atunci cand lucram la computer, clipim de cinci ori mai putin decat in mod normal. Incercati urma­torul exercitiu: la fiecare 30 de minute, clipiti de 10 ori, inchizand pleoapele incet. Astfel, ochii isi vor reca­pata umiditatea.
* Din cand in cand, focalizati obiecte aflate la distante diferite.
* Ocazional, inchideti ochii pentru aproximativ un minut si respirati adanc pentru a va relaxa.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.