Acceleratorul de particule, oprit din cauza unei defectiuni la sistemul electric

Acceleratorul de particule LHC a fost oprit joi din cauza unei “probleme la sistemul electric”, a anuntat Organizatia europeana de cercetare nucleara (Cern), preluata de AFP.

Purtatorul de cuvant al Cern a afirmat ca spera ca acceleratorul sa fie repus in functiune “in orele urmatoare”.

Cel mai mare accelerator de particule construit vreodata – Large Hadron Collider (LHC) – a fost pus in functiune miercurea trecuta, la frontiera franco-elvetiana, intr-o incercare de a recrea conditiile care au existat in momentul imediat urmator Big-Bang-ului, in urma cu 13,7 miliarde de ani.

Acceleratorul, la care au lucrat, timp de zece ani, aproximativ 5.000 de fizicieni si ingineri, este cel mai mare proiect stiintific al ultimilor ani.

Incepand cu 1996, CERN a construit, la o adancime de 100 de metri sub Alpi, un inel cu o circumferinta de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de racire, timp de doi ani, pentru a ajunge la o temperatura de minus 271,3°C, cu aproape doua grade mai ridicata decat zero absolut.

In jurul inelului sunt instalate patru mari detectoare in interiorul carora se vor produce coliziunile dintre pachetele de protoni (particule din familia hadronilor, de unde vine si numele acceleratorului). Viteza acestor particule va ajunge la 99,999% din viteza luminii.

La momentul maxim, se vor produce 600 de milioane de coliziuni pe secunda, ceea ce ar putea permite aparitia unor particule ce nu au mai fost niciodata observate.

Experimentul ar putea sa conduca si la observarea bosonului Higgs, o particula elementara a carei absenta bulverseaza fizica teoretica.

Saptamana trecuta, cel mai mare accelerator de particule a trecut cu succes primul test major, dupa ce doua fascicule de protoni au fost injectate, in directii opuse, in inelul cu un diametru de 27 de kilometri situat la granita franco-elvetiana.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.