Adevarul, cumparat de Dinu Patriciu ?

Ieri, pe piata presei de la noi s-a raspindit o informatie fierbinte: cotidianul “Adevarul”, despre care existau unele zvonuri ca ar fi fost scos la vinzare, a intrat in posesia magnatului Dinu Patriciu. Acesta ar fi preluat circa 60% din actiunile cotidianului, detinute, in majoritate covirsitoare, de Ana Maria Tinu, contra sumei de trei milioane de euro.

Daca informatia se va dovedi reala, se poate spune ca asistam la unul dintre marile paradoxuri post-decembriste: cel mai stingist ziar, intrat in posesia celui mai “feroce” capitalist. Contactata ieri de noi pentru a verifica informatia, Ana Maria Tinu a refuzat sa faca orice comentariu.

Ce i se coace lui Patriciu?

Cit despre Patriciu, la pachet cu vestea ca a luat cotidianul cindva cel mai influent, a transpirat si o alta informatie, mai putin placuta: se pare ca in zilele urmatoare, el va fi trimis in judecata in dosarul Rompetrol. Procurorii Parchetului General se pregatesc sa-l trimita in judecata pe Dinu Patriciu, dar nu oricum, ci pe bucatele.

Primul dosar care va ajunge pe masa judecatorilor va fi, se pare, cel referitor la “creanta Libia” si manipularea bursei.

In acest caz, procurorii sustin ca reprezentantii Rompetrol ar fi incasat ilegal o creanta externa a statului roman de 85 milioane de dolari. in urma cu o saptamina, procurorii care instrumenteaza cazul au fost in Cipru, insa nu au avut prea mult succes, intrucit autoritatile cipriote nu au marsat la cerintele anchetatorilor romani.

Acestia din urma ar fi vrut declansarea procedurii de comisie rogatorie in legatura cu o firma de a lui Colin Hart.

Marire si decadere

I ultima perioada, patronii ziarului au purtat negocieri intense, conform informatiilor pe care le detinem, cu cinci potentiali cumparatori intre care, in mod cert, s-a aflat si boss-ul Rompetrol. Luni seara, informatia a explodat neoficial: “crucisatorul” presei romanesti de odinioara, dupa o expresie draga lui C.T.P., s-a predat “amiralului” Patriciu.

Acesta ar fi noul proprietar al ziarului cu cea mai telenovelistica evolutie din presa romaneasca.
Reamintim ca acum citiva ani, directorul ziarului, Dumitru Tinu, a cumparat, printr-o manevra nici pina azi elucidata deplin, pachetul majoritar de actiuni al unui ziar care avea sute de actionari.

Nu se stie cu precizie din ce bani a platit Tinu actiunile, cert este ca la numai citeva luni dupa eveniment cunoscutul gazetar avea sa moara intr-un accident bizar, nici el clarificat pe de-a-ntregul pina azi.

7Plus, 29 iun 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.