Arhiepiscopul de Alba recunoaste ca a semnat un angajament cu Securitatea

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca a semnat un angajament cu securitatea, dar ca nu a turnat pe nimeni si nu a facut politie politica. Arhiepiscopul a explicat: ”am fost haituit, mi-au spus ori semnezi, ori te arestez”.

“Nu exista nici pe departe intentia noastra, a Bisericii, de a fi camuflat realitatea, ci sa fie o transparenta totala si sa scapam de o fantoma (Securitatea – n.red.) care bantuie in Romania”, a declarat Andreicut citat de NewsIn.

Acesta a vorbit si despre situatia deloc usoara in care preotii si-au facut misiunea in perioada comunista, spunand ca “este greu pentru cei tineri sa-si imagineze” conditiile de atunci.

Andrei Andreicut a spus ca a fost “haituit tot timpul de Securitate”, din 1972 si pana in 1989: “Mi-au interceptat telefoanele, mi-au pus microfoane in casa, astfel incat puteau sa asculte cele mai intime convorbiri, mi-au intrat in casa cand eram la biserica”.

Printre greutatile pe care Andreicut sustine ca le-a intampinat se numara si refuzul autoritatilor de a-l lasa sa plece cu o bursa in strainatate, desi trecuse de doua ori examenul necesar si faptul ca abia a cincea oara a fost admis la doctorat la Bucuresti, in ciuda notelor bune obtinute la examene.

Arhipescopul ortodox a declarat ca a dat o singura nota informativa si anume cea din ziua in care a semnat si angajamentul la Securitate. El a spus ca este vorba de o declaratie data despre un avocat din Turda, caruia securistii sustineau ca i-ar fi dat mita.

“Dosarele nu trebuie manipulate nici politic si nici confesional, ci e nevoie de o cercetare onesta a lor”, mai spus arhiepiscopul, care a propus ca sinodul bisericesc sa se intruneasca, pentru a cerceta dosarele, alaturi de un reprezentant CNSAS.

HotNews.ro, 01 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.