Cati oameni incap in Piata Victoriei?

Un prieten a măsurat Piața Victoriei cu ajutorul Google Maps și i-au ieșit vreo 30 000 de metri pătrați. În această suprafață se includ spații verzi, cutii electrice, garduri vii, zone fără vizibilitate, ultimii munți de zăpadă și niște cioturi de bulevard.

Să zicem că sunt 30 000 mp utilizabili. Pentru că înțeleg că mulțimea a fost mai mare ieri pe bulevarde, hai să zicem 35 000.

Numărul de oameni care încap într-un metru pătrat variază între 0 și 7, conform unui specialist american al cărui nume l-am uitat. La 7 oameni mulțimea e blocată. Cam ca 7 oameni într-un lift comunist. Este posibil dar, nah, cine ar face asta. În plus, tind să cred că dacă ți se face rău într-o mulțime atât de densă ai toate șansele să nu poți ieși și să îți fie din ce în ce mai rău și, într-un final, să ajungi la spital.

Dar să zicem că avem 7 oameni pe metru pătrat. Asta ar însemnă că locul rămâne ca după Woodstock și că niște oameni pleacă de acolo în ambulanță.

7 oameni pe metru pătrat într-un spațiu de 35000 de metri pătrați dă 245 000 oameni. Presa a dat cifra de 300 000.

Niste comparatii

Aceasta este mulțimea care a venit la concertul lui Robbie Wiliams (65 000):

content-image

Foto și informație: Click.ro

Aceasta ar fi suprafața pe care s-ar întinde o mulțime de 300 000 de oameni.

content-image

Călin Moldovan Teselios, sociolog clujean, estimează că la o densitate de 2,5 oameni per metru pătrat. Fiind o densitate medie imaginați-vă că pot fi 4-4,5 în centru și 0,5 la periferia mulțimii.

Acesta este un oraș de aproximativ 300 000 de oameni.

content-image

Bon, după unele estimări sunt mai mulți oameni, dar eu spun ce zice și recensământul.

Deci, cati incap in realitate?

Piața Victoriei este o piață foarte ciudată și greu de delimitat. În plus, mulțimea tinde să se reverse pe bulevarde înainte de a umple piața.

Conform unor surse pe care nu am putut să le coroborez au existat la un moment dat, înainte de duminica asta, o estimare computerizată bazată pe filmări din dronă din care au rezultat estimări cam la jumătate din cele maxime circulate în presă. Dar eroarea dintr-o zi nu este aceeași ca eroarea din altă zi.

Dar 300 000 e chiar prea mult.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: