Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite în anul 2016 printr-o frază simplă: „Să facem America Grozavă din nou”.
În contextul în care vrea să câștige un nou mandat, Donald Trump se confruntă cu o țară devastată de Covid-19 și de efectele sale economice, precum și cu un electorat care va analiza cu atenție cei patru ani petrecuți la Casa Albă, conform BBC.
Pentru a câștiga alegerile din 2020, Donald Trump spune că va revitaliza economia Statelor Unite, că va crea locuri de muncă, va proteja interesele comerciale ale țării și că va continua cu poziția sa fermă asupra imigrației.
Anul acesta, lupta pentru Casa Albă va avea loc în data de 3 noiembrie și se va da între candidatul republican Donald Trump și candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama.
Locuri de muncă și Economie – Revitalizarea economiei în urma Covid-19
În cei patru ani deja petrecuți la Casa Albă, Trump a militat pentru principii de tipul „America în primul rând” și a luptat pentru aducerea locurilor de muncă și a lanțurilor de producție înapoi în Statele Unite.
În timpul primei campanii electorale, Trump a promis, printre altele, reduceri majore de taxepentru clasa muncitoare și mutarea în Statele Unite a proceselor de fabricație.
O parte dintre aceste lucruri le-a și făcut. Din ianuarie 2017, Statele Unite au creat peste 480.000 de locuri de muncă în producție, deși analiștii consideră că per total, creșterea în acest domeniu s-a diminuat în ultima perioadă.
De asemenea, Trump a prezis că economia își va reveni imediat după pandeie, deși criticii săi au declarat în mai multe rânduri că răspunsul Administrației Prezidențiale la Covid-19 a provocat daune economice de lungă durată.
Comerț – Încetarea „dependenței” de China și protejarea fabricilor din Statele Unite
Trump a candidat pentru primul mandat cu promisiunea că Statele Unite se vor concentra pe propriile interese economice, dar a insistat totuși că „America pe primul loc” nu înseamnă „America singură”.
În ceea ce privește comerțul, Donald Trump a luat o poziție dură față de China și a lansat mai multe politici care să protejeze producătorii americani de competiția străină, iar acestea rămân principalele aspecte ale planului său pentru comerțul celei mai mari economii mondiale.
În primul său mandat, președintele a pus acentul pe renegocierea unor acorduri comerciale pe care le considera nedrepte pentru Statele Unite, precum Nafta (între SUA, Canada și Mexic) sau părăsirea lor (Parteneriatul Trans-Pacific).
În campania din 2016, Trump a promis că va repara deficitul comercial al Statelor Unite (diferența dintre importuri și exporturi), care, pentru prima dată în șase ani, s-a micșorat în 2019. Cu toate acestea, nu toți economiștii sunt de acord că acest lucru sugerează o îmbunătățire a economiei.
În luna august, Trump a spus că vrea să ofere credite fiscale pentru a determina companiile americane să își mute fabricile din China înapoi în SUA, astfel „finalizând dependența de China”.
Trump a impus de asemenea taxe asupra mai multor bunuri din Uniunea Europeană, de la oțel la vinuri franțuzești, amenință cu taxe asupra oțelului și aluminiului din Brazilia și Argentina și a reimpus recent taxe asupra unor produse din aluminiu canadiene.
Politică Externă – „America pe primul loc” și reafirmarea suveranității Statelor Unite
Ca și în cazul comerțului, Donald Trump a promis să pună Statele Unite pe primul loc și în ceea ce privește politica externă.
În formularea oficială de la Casa Albă, acest lucru înseamnă „reafirmarea suveranității Americii și dreptul tuturor națiunilor să își determine propriul viitor”, cu un focus pe asigurarea securității și prosperității.
În practică, aceste principii au dus la retragerea din mai multe acorduri internaționale, cum ar fi Acordul Climatic de la Paris, sau retragerea din unele instituții internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății.
De asemenea, Trump a intrat în conflict cu mai multe alianțe internaționale. În cazul NATO, Trump a cerut membrilor săi să crească bugetul alocat Apărării.
O altă promisiune făcută de Donald Trump de-a lungul primului mandat a fost reducerea numărului de militari americani staționați în alte țări, în special în Germania și Afganistan. Cu toate acestea, numărul trupelor este la aproximativ același nivel ca în momentul în care Trump a preluat funcția.
Criticii președintelui au declarat în numeroase rânduri că Trump a creat tensiuni cu aliații apropiați ai Statelor Unite și a încercat să se apropie de adversari, precum Coreea de Nord și Rusia.
Printre „reușitele” din politica externă din primul mandat al lui Donald Trump se numără facilitarea acordului dintre Israel și Emiratele Arabe Unite pentru normalizarea relațiilor, precum și uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi (liderul Statului Islamic) și al generalului Qasem Soleimani, lider militar iranian.
Imigrație – Construirea zidului și diminuarea imigrației
Promisiunea de a diminua imigrația în Statele Unite a fost una dintre pietrele de temelie din campania electorală a lui Trump din 2016, precum și a carierei sale politice.
În cadrul celei de-a doua campanii, Trump a promis că va continua construirea zidului de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Până acum, președintele a asigurat fonduri pentru construirea a 716 kilometri, puțin peste jumătate din lungimea graniței comune.
Pe lângă asta, Trump dorește să elimine loteria vizelor și migrația în lanț, care presupune imigrația în Statele Unite bazată pe relații de rudenie, și să treacă la un sistem de intrare în țară bazat pe merit.
Planurile lui Donald Trump privind imigrația au suferit o înfrângere vara aceasta, când Curtea Supremă a judecat împotriva dorinței președintelui de a anula programul DACA, care protejează aproximativ 650.000 de tineri ce au intrat în Statele Unite fără acte când erau copii.
Sănătate – Prețuri mai mici pentru medicamente și anularea Obamacare
Printre promisiunile din campania electorală din 2016 a lui Donald Trump se numără și anularea Affordable Care Act, cunoscută sub numele de Obamacare și creată de fostul președinte american Barack Obama.
În cei patru ani petrecuți la Casa Albă, Donald Trump nu a reușit să elimine Obamacare, considerată în general bună pentru americani, dar a reușit să aducă anumite modificări.
Președintele a promis și reducerea prețurilor la medicamente în Statele Unite. În luna iulie, Trump a luat o serie de măsuri care vor permite reduceri și importarea unor medicamente mai ieftine, deși analiștii din domeniu nu consideră că aceste măsuri vor avea un impact major.
În domeniul sănătății, Trump a declarat criza opioidelor o urgență de sănătate națională în anul 2017 și a oferit un buget de 1,8 miliarde de dolari statelor pentru prevenție, tratament și măsuri de recuperare. De asemenea, a făcut pași spre restricționarea prescripțiilor de opioide.
Criticii președintelui consideră că decizia de desființare a Obamacare, care a ajutat milioane de americani să obțină asigurare de sănătate, nu poate fi „acoperită” de lupta împotriva opioidelor.
Schimbări climatice – Promovarea energiei Statelor Unite
În cei patru ani de când a preluat funcția de președinte, Donald Trump a întors din drum numeroase inițiative pentru protecția mediului, precum limitarea emisiilor de dioxid de carbon, îndeplinind astfel o promisiune făcută în campania din 2016.
Trump a retras Statele Unite din Acordul Climatic semnat la Paris în 2015, motivând că acesta nu avantaja Statele Unite, ci doar restul țărilor. Retragerea va fi finalizată în mod formal după alegerile din noiembrie.
Recent, Administrația Trump a aprobat extracția de petrol și gaze din Refugiul Național Arctic pentru animale sălbatice din Alaska, locație în care nu au mai fost desfășurate de zeci de ani astfel de localități.
Justiție – Bază de date pentru urmărirea abaterilor disciplinare ale polițiștilor
Donald Trump a lăudat în mai multe rânduri First Step Act, lege implementată pe durata mandatului său, drept un pas cheie pentru o reformă în justiție.
Actul aprobat în 2018 a fost semnificativ și a reformat legi la nivel federal, a oferit judecătorilor mai multă dicreție în ceea ce privește condamnările și a întărit eforturile pentru reabilitarea prizonierilor.
Trump a promis și Second Step Act, care ar urma să se adreseze dificultăților de angajare a foștilor prizonieri, dar momentan nu a fost propusă nicio lege în acest sens.
În timpul campaniei din 2016, Trump s-a prezentat drept un susținător ferm al poliției și a rămas așa pe durata ultimilor patru ani, chiar și în ultima perioadă, când țara a fost cuprinsă de proteste împotriva nedreptăților rasiale realizate de polițiști.
În luna iunie, Trump a semnat un ordin executiv prin care a introdus mai multe reforme în poliție, oferind granturi pentru îmbunătățirea practicilor, precum și pentru crearea unei baze de date care să cuprindă abuzurile realizate de ofițeri.
Președintele a susținut că metoda controversată a „sugrumării” pentru reținerea suspecților ar trebui interzisă „general vorbind”, dar momentan nu a luat nicio măsură în acest sens.
Controlul armelor – Apărarea celui de-al Doilea Amendament
După cele două atacuri armate care au zguduit Statele Unite în anul 2019, în Texas și Ohio, Trump și-a exprimat susținerea pentru o serie de reforme, cum ar fi investigarea trecutuluipersoanelor care vor să cumpere arme și legi care să blocheze accesul la arme de foc pentru persoanele care sunt considerate un risc pentru societate.
Însă, după acest moment de interes, Trump nu a făcut mai multe pentru implementarea acestor idei, ci a continuat să apere Al Doilea Amendament din Constituție, care prevede că americanii au dreptul să dețină arme.
Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre ele!