Profesorul din St. Petersburg este o persoana modesta si a surprins o lume intreaga cand a refuzat, in urma cu trei zile, un premiu de un milion de dolari si medalia Fields, echivalentul Nobel-ului in matematica.
Excentric si enigmatic, matematicianul rus a reusit sa rezolve in cinci ani ipoteza lui Poincare, ce a dat dureri de cap matematicienilor din intreaga lume timp de aproape un secol. Ea a fost lansata in 1904 de un grup de oameni de stiinta francezi.
In 2000, Institutul de Matematica Clay din Massachussetts a stabilit sapte “probleme ale mileniului”, printre care si ipoteza lui Poincare, scotand la bataie cate un premiu de un milion de dolari pentru geniul care va reusi sa le rezolve. Perelman a refuzat milionul de dolari acordat de americani, afirmand ca nu banii il intereseaza si a refuzat sa participe la ceremonia de premiere a Congresului International de Matematica de la Madrid, care a avut loc pe 22 august.
Distins cu medalia Fields alaturi de alti trei oameni de stiinta – Terence Tao, Andrei Okunkov si Werner Wendelin -, Grigori Perelman nu este interesat de laurii celebritatii. Nascut intr-o familie modesta de functionari din Sankt Petersburg, Grigori nu este la prima isprava de acest gen, el a mai refuzat un important premiu european in 1996. Mai mult chiar, si-a dat demisia de la Institutul Academic de Matematica din St. Petersburg unde era profesor, iar acum locuieste alaturi de mama lui intr-un apartament modest. Motivul invocat de rus, calificat de multi drept nebunie, este faptul ca vrea sa se izoleze de comunitatea oamenilor de stiinta.
Neinteles si singuratic, profesorului Perelman ii place sa faca drumetii prin padurile din preajma orasului si sa culeaga ciuperci, asta cand calculele matematice nu ii ocupa intreaga zi. A uimit intrega comunitate a oamenilor de stiinta nu doar prin geniala descoperire din domeniul matematicii, ci si prin modestia si stilul lui ciudat de viata. Odata cu refuzul lui Grigori de a ridica milionul de dolari, o noua ipoteza se ridica: poate un om normal refuza un premiu in valoare de un milion de dolari?
Sursa: Click!, 25 August 2006