Cine castiga din programul de evaluare a sanatatii romanilor

Programul national privind evaluarea starii de sanatate a romanilor, finantat din taxa de viciu, starneste controverse. Cine va avea de castigat de pe seama acestui program? Deocamdata se fac speculatii: Posta Romana, Imprimeria Nationala si cabinetele private care vor incheia contracte cu Autoritatile de Sanatate Publica din fiecare judet.

Fiecare va incasa cate o felie din cei 900 de milioane de RON alocati programului. Medicii de familie spun ca in momentul de fata sunt total nepregatiti pentru o astfel de campanie si ca se indoiesc de prezenta in numar mare a cetatenilor, la consult.

Taxa de viciu este de 10 euro la mia de tigari si 200 de euro la hectolitrul de alcool rafinat. Cu 900 de milioane de lei noi din acesti bani, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, doreste ca in 2007 sa evalueze starea de sanatate a celor 22 de milioane de romani. Unii sunt sceptici in legatura cu reusita programului si il acuza pe ministru ca e utopic.

Pasii programului

Programul national de evaluare a sanatatii

Pentru aceasta campanie vor fi alocati 900 de milioane RON. Pe 1 decembrie se tiparesc scrisorile si taloanele care vor ajunge la cetateni, iar la 1 ianuarie 2007 medicii de familie trebuie sa primeasca laptopurile promise. Pe 8 ianuarie pacientii sunt invitati la consult.
Pe 8 ianuarie 2007 ar urma ca in cabinetele medicilor de familie sa intre primii pacienti din programul privind evaluarea starii de sanatate a romanilor.

Inainte de acest lucru medicii trebuie dotati cu laptopuri – cum a promis ministrul, pacientii sa fi primit scrisorile si taloanele necesare prezentarii la medic si, de asemenea, medicii de familie sa aiba deja toate detaliile legate de operatorii de servicii medicale (publici si privati) catre care isi pot trimite pacientii pentru investigatie.

Din acest program, fiecare medic de familie castiga 13 RON la fiecare pacient consultat si primeste pe o perioada de 5 ani, un laptop, plus softurile necesare utilizarii lui.

Analizele nu previn toate bolile

Deputatul Sorin Paveliu, coleg de partid al ministrului Nicolaescu, sustine ca Ministerul Sanatatii face risipa de bani cu acest program. „Avem toate datele privind starea de sanatate a romanilor, concretizate intr-un raport al Institutului National de Statistica, finantat din fonduri PHARE si relizat in 2001 – 2003”, sustine Paveliu.

In calitatea sa de medic, deputatul este de parere ca „starea de sanatate a populatiei sanatoase nu se evalueaza printr-un banal set de analize. Sumarul de urina in limite normale, de exemplu, nu va ajuta niciodata la evaluarea riscului de a face bolile de care sufera romanii.

Adevaratele probleme de sanatate publica – cancerul genito-urinar si cel pulmonar si bolile cardiovasculare, recrudescenta bolilor infecto-contagioase, precum tuberculoza sau bolile cu transmitere sexuala, nu vor fi influentate absolut deloc de analizele de 300 de milioane de dolari”, a afirmat acesta.

La 1 ianuarie 2007, toti medicii de familie urmeaza sa primeasca cate un laptop. „Nu pun in discutie necesitatea sau oportunitatea cheltuirii a 10 milioane de EURO pentru aceasta destinatie. Medicii au deja calculatoare, plus ca in fiecare luna trimit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate o discheta cu raportul pe luna respectiva”, spune Paveliu.

„Ministerul Sanatatii a pornit la drum prezentandu-ne doua taloane “securizate”, facute de o secretara pe o imprimanta cu jet de cerneala. A uitat sa ne prezinte insa si numele expertilor in sanatate publica, epidemiologie, oncologie, cardiologie, etc care l-au impins la promovarea acestui proiect absurd”, a spus Paveliu.

De asemenea, el spune ca doar pe aceste taloane vor fi cheltuite in jur de 50 de milioane de dolari: „Daca se va alege Imprimeria Nationala, se vor plati 2 euro pentru scrisoare si cate 2 euro si jumatate pentru fiecare talon din cele doua pe care trebuie sa le primeasca pacientul.

La 1 decembrie urmeaza sa cheltuim 50 de milioane de dolari pe niste tichete de unica folosinta, pentru ca peste inca o luna sa cheltuim o suma identica pentru achizitionarea Cardului de Sanatate prevazut de lege, care serveste aceluiasi scop, dar pe termen nelimitat”

Ministerul Sanatatii: Nu stim

Oana Grigore (purtator de cuvant Ministerul Sanatatii):

”Oamenii trebuie sa fie constienti de importanta programului Ministerului Sanatatii si sa se prezinte la medicii de familie”
Oana Grigore, purtatorul de cuvant al ministrului Sanatatii, a afirmat ca nu comenteaza declaratiile facute de deputatul Sorin Paveliu si ca nu stie nimic despre modalitatea de achizitionare a taloanelor care urmeaza sa fie distribuite tuturor cetatenilor romani.

Ea declarat insa ca evaluarea sanatatii, pe care urmeaza sa o faca Ministerul Sanatatii, nu este sinonima cu studiul facut de Institutul National de Statistica. „Oamenii trebuie sa fie constienti de importanta programului Ministerului Sanatatii si sa se prezinte la medicii de familie”.

Medicii de familie privesc neincrezatori „evaluarea sanatatii”

Remus Lupu, medic de familie, spune ca „ideea programului promovat de Nicolaescu este buna pentru populatie, dar imposibil de aplicat”. Medicul sustine ca romanii nu vin la doctor decat atunci cand se stiu ei bolnavi, si nici atat la controlul pe care trebuie sa si-l faca anual, fiecare asigurat.

„Ministrul, in loc sa aloce acesti bani acolo unde este nevoie, ii da pe evaluarea sanatatii, la care nu stiu cati romani vor participa. Ma indoiesc ca va fi vorba de un numar prea mare de persoane care se vor prezenta la analize avand in vedere faptul ca cei mai multi sunt prinsi la serviciu, plecati din tara dar si destui care nu locuiesc la adresele trecute in buletin.

Plus ca oamenii vin la medic cand se simt bolnavi. Asta e mentalitatea lor”.

Remus Lupu mai spune ca sunt si probleme de organizare. „Nu a venit niciun laptop din cele promise, plus ca nici nu stium unde vom trimite pacientii sa faca analizele de specialitate intrucat nu s-a organizat nici o licitatie”.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 20 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.