Conditii mai stricte pentru infiintarea de noi localitati

Noile localitati urbane vor putea fi infiintate daca au populatii minime de 10.000 locuitori pentru orase si de 40.000 locuitori pentru municipii, potrivit unui proiect de modificare si completare a Legii privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, aprobat miercuri de Guvern.

In ceea ce priveste infiintarea de comune, actul normativ prevede un numar minim de 1.500 de locuitori.

Alt criteriu introdus priveste existenta unui procent minim de locuinte dotate cu instalatii de incalzire centrala, 45% din totalul locuintelor pentru municipii si 35% pentru orase.

Comunele se pot infiinta doar daca satele lor componente sunt situate la distante mai mari de 5 km fata de actualul sat-resedinta de comuna, daca exista legaturi intre satul-resedinta de comuna si celelalte sate, drumuri modernizate, sedii pentru scoala, primarie, politie, dispensar sau farmacie.

Proiectul de Lege propune si instituirea unui sistem care sa favorizeze crearea de noi municipii, orase si comune cu o mai mare forta economica si capacitate administrativa. Unificarea administrativa ar urma sa se desfasoare preponderent in zonele lipsite de orase pe o raza de 25-30 kilometri sau, dupa caz, in zonele in care s-au produs scaderi accentuate de populatie rurala.

Noile masuri vor favoriza si accesul la fondurile structurale.

In perioada 1990-2006, au fost declarate 59 de municipii si 47 de orase si s-au infiintat 225 comune noi.

HotNews.ro, D.C., 10 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.