Cosmote si SNR vor sa auda povestea de succes a castigatorilor licitatiei 3G

Cosmote Romania si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) au contestat, vineri, rezultatul licitatiei pentru atribuirea ultimelor doua licente de telecomunicatii de generatia a treia (3G), organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Ambele companii contesta diferenta foarte mare inregistrata la punctajul acordat la acoperirea geografica si a populatiei si cer sa auda povestea de succes a castigatorilor.

Nicolae Oaca, analist telecomunicatii, a declarat pentru HotNews.ro ca desi autoritatea de reglementare doreste sa acorde licente celor care au cele mai mari sanse de reusita in afacerea 3G, criteriile alese s-ar putea dovedi a nu reflecta cel mai bine realitatea industriei.

Saptamana trecuta, RCS&RDS si Telemobil au fost declarate companiile castigatoare ale ultimelor doua licente 3G, cu 90,41 puncte si respectiv cu 72,71 puncte. Cosmote a cumulat 59,74 puncte, iar SNR, 49,58 puncte. Potrivit unui comunicat de presa al IGCTI, ofertantii au avut la dispozitie sapte zile de la data anuntarii castigatorilor, pentru a contesta rezultatele.

Comisia de evaluare va raspunde contestatiilor in alte sapte zile de la expirarea termenului de contestare.

Cosmote nu intelege cum de au fost depasiti de RCS&RDS pana si la criteriul financiar

Oficialii Cosmote nu inteleg cum in conditiile in care compania lor a fost singurul dintre participantii la licitatie care detinea experienta in implementarea si operarea cu succes a tehnologiei 3G, avand doua retele 3G in Grecia si Bulgaria si forta financiara a grupului Cosmote, compania nu a reusit sa castige una din cele doua licente 3G.

“Am trimis astazi contestatie catre IGCTI si sustinem in continuare ca am depus oferta in scopul de a maximiza beneficiile pentru consumatorii romani, printr-o abordare realistica si responsabila, care asigura fezabilitatea si realizarea proiectului de a oferi servicii 3G pe piata din Romania. Pana si la capacitatea financiara suntem depasiti de RCS&RDS.

Nu intelegem cum s-a calculat de s-a ajuns aici si de altfel la tot punctajul. Vrem sa aflam cum s-a ajuns la aceste rezultate”, a declarat pentru HotNews.ro, Tereza Vilcan, Corporate Affairs Manager in cadrul Cosmote Romania.

SNR vrea sa auda povestea de succes a castigatorilor

“In principiu, atat la noi cat si la Cosmote, este vorba de diferenta mare la punctaj la acoperirea geografica si a populatiei. In planul de afaceri inclus in oferta, am specificat ca vom investi peste 250 milioane euro pentru dezvoltarea retelei 3G.

Pana in 2011 ne propusesem sa cream o retea care sa acopere peste 9,6 milioane de locuitori dintr-un total de 12 milioane locuitori, in 263 de orase din Romania.

Nu intelegem de ce am obtinut doar 19,69 de puncte”, a declarat pentru HotNews.ro, Ionel Branga, director comercial al SNR.

Branga mai spune ca “potrivit caietului de sarcini, inclusiv punctajul trebuia anuntat altfel decat l-a anuntat IGCTI”. Ionel Branga spune ca ar vrea sa afle si povestea castigatorilor.

“Ne intereseaza sa stim cum s-a calculat de s-a ajuns la punctajul acesta si vrem ca cei care au castigat, sa respecte obligatiile pe care si le-au luat. Am vrea sa aflam de la autoritate povestea de succes prin care au castigat, pentru ca acoperirea geografica si a populatiei este o poveste”, a mentionat directorul commercial al Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Nicolae Oaca: Contestatia Cosmote ar putea sa reuseasca

Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii din Romania, considera ca daca se merge pe criteriile stabilite de IGCTI la emiterea licentelor, contestatia Cosmote nu are prea multe sanse de reusita.

“Probabil ca oferta RCS&RDS a avut acoperire mare, pe cand Cosmote care detine deja o retea 2G nu a mai pus un accent prea mare pe reteaua 3G.

Un nou intrat caruia autoritatea de reglementare nu-i permite nici roaming national cu retelele 2G si nici licenta 2G va trebui sa aiba o acoperire la nivelul concurentilor sai GSM900 (Vodafone, Orange care au acopereirea peste 95%) adica circa 90%. Orice autoritate care organizeaza astfel de concursuri o face cu speranta ca licentele vor fi acordate celor care au cele mai mari sanse de reusita.

Este posibil insa ca aceste criterii alese de IGCTI sa nu conduca la o afacere de succes, decat daca se ia in consideratie si acoperirea retelelor existente ale celor patru concurenti: cca 90% pentru Cosmote si Telemobil si 0% la RCS&RDS si Radiocomunicatii”, spune Nicolae Oaca.

“Deoarece competitia va fi pe piata telefoniei mobile, vocea fiind inca dominanta ca cerere si nu datele de mare viteza, spune analistul, “IGCTI ar putea lua in consideratie aceste acopriri existente, care sunt clar premise unor afaceri de succes. In acest caz contestatia Cosmote ar putea sa reuseasca”.

Conform IGCTI, investitiile declarate de concurenti sunt de 200 de milioane de dolari. Nicolae Oaca sustine ca numai cu aceasta suma nu se poate construi o retea cu o acoperire competitiva cu cele detinute de Orange si Vodafone, adica circa 90%.

“Pentru Telemobil si Cosmote, care deja au o retea, pot ajunge 200 milioane de dolari pentru a tine pasul cu acoperirea operatorilor GSM900 (acestiia investesc anual 200 milioane de euro), dar nu si pentru Radiocomunicatii si RCS&RDS, care pentru a concura ar trebui sa aiba o retea 3G cu 90% acoperire (operatorii GSM900 au 95% acoperire).

RCS&RDS, care a castigat pe baza acoperirii ar trebui sa aiba investitii mult mai mari. Nu cred ca se poate acoperi intreaga Romanie cu 200 milioane de dolari, de vreme ce Vodafone sau Orange au investit fiecare un miliard euro”, a precizat analistul.

Nicolae Oaca spune ca sunt doua categorii de companii. Prima include operatorii care au retea, cum sunt Cosmote si Telemobil care isi vor construi reteaua 3G incet, luand in consideratie semnalele pietei (unde cererea pentru servicii 3G nu este prea mare pentru a motiva investitii urgente) sau concurentii GSM900 Vodafone si Orange.

In a doua categorie sunt operatori fara retele de telefonie mobila, RCS&RDS si Radiocomunciatii, care pentru a intra in competitie trebuie ca intr-un an, doi, sa aiba o retea cu acoperire de cel putin 90%.

“Altfel, n-au nici o sansa. A se vedea CosmoRom care a investit circa 200 milioane euro si avand o acoperie mica (circa 50%) nu a reusit sa concureze cu operatorii GSM900”, mentioneaza Oaca.

Este bine ca Radiocomunicatii nu a obtinut licenta?

Cat despre Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Nicolae Oaca este de parere ca e mai bine ca nu au obtinut licenta.

”Daca este adevarat ca Radiocomuniciatii a estimat ca pana in 2011 urma sa acopere peste 9,6 milioane de locuitori (circa 50% din populatie) poate ca este mai bine ca nu i s-a acordat licenta. Ar fi repetat experienta CosmoRom. Pana in 2010 piata ar fi fost saturata si nu ar fi reusit sa atraga masa critica de clienti pentru o afacere lucrativa”, a precizat analistul.

In opinia analistului, Guvernul Tariceanu a pierdut sansa unei privatizari de succes, care ar fi fost posibila in cazul in care Radiocomunicatii avand licenta 3G ar fi fost achizitionata de un operator important precum Deutsche Telekom sau Telefonica.

HotNews.ro, Adrian Vasilache, 20 oct 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.