Pretul materialelor nu reprezinta singurul factor care influenteaza costurile pentru construirea unui imobil. Un proiect bun poate aduce economii substantiale. Construirea unei case poate costa mai putin daca proprietarul stie din start ce vrea si, mai ales, ce are nevoie. Orice idee ulterioara il va costa destul de mult.
Construirea unei case este un demers care se poate incheia cu un imobil la un raport calitate-pret excelent sau cu o locuinta care a costat foarte mult. Prima tentatie a oricarui om care-si construieste o casa este de cauta materialele cele mai ieftine. Totusi, marile economii nu se fac de aici. Specialistii spun ca foarte mult conteaza dimensionarea casei in functie de necesitati.
Ulterior, prin acest lucru se va realiza economie la finisaje. De asemenea, in cazul materialelor se poate face economie prin eliminarea intermediarilor. In cazul unui imobil, daca nu luam in calcul terenul, cel mai mult se cheltuieste pentru structura si finisaje.
“In urma studierii ofertei de la mai multi comercianti, am obtinut urmatoarea structura medie de costuri: serviciile – proiectare, asistenta financiara, dirigentie si altele – 4%, structura – 36,7%, zidaria – 6,5%, instalatiile – 9,2%, finisajele – 43,6%”, spune inginer Lucian Bolcas, administratorul site-ului www.constructii.ro.
Structura de calitate
In cazul structurii, specialistii nu iau in calcul rabatul de calitate. Trebuie respectate datele din proiect si modul de executie pentru a elimina problemele ulterioare. “Poti sa modifici orice, dar la structura de rezistenta nu ai de ce sa umbli. Se pot face insa economii daca sari peste intermediari”, spune Lucian Bolcas.
Economiile pot fi consistente, de peste 10% din valoarea materialelor folosite. De asemenea, este indicat ca betonul sa nu se prepare in curte. Calitatea betonului din statia de profil este considerata mai buna, iar o structura realizata in acest mod va fi mai rezistenta decit una din beton preparat in curte.
“Structura de rezistenta poate avea anumite costuri nu numai raportat la materialele folosite, ci chiar la geometria ei. Astfel, cele mai performante structuri sint cele care permit o scurgere fireasca a eforturilor in plan vertical si disiparea lor in sol. Peretii de rezistenta sa fie unul peste celalalt, numarul de console sa fie cit mai mic posibil, geometria axelor sa fie rectangulara.
Ca principiu, orice «fantezie» structurala creste costul locuintei”, spune Octavian Ungureanu, arhitect la compania Trilitica SRL.
Casa dupa necesitati
Cheltuielile vor creste foarte mult daca se va realiza o casa nu in functie de necesitatile reale, ci de dorintele tinute secret din tinerete.
Arhitectul Octavian Ungureanu considera ca o abordare rationala ar fi raportarea la actuala unitate de locuit, fie ea apartament la bloc sau o casa mai mica, astfel ca cel care construieste trebuie sa se intrebe, printre altele, ce incaperi in plus sint necesare, care ar trebui sa fie mai mari, ce legaturi functionale ar trebui create in locuinta actuala pentru a avea un confort mai mare sau cum
va evolua familia in decurs de 10-20 de ani. Acesta considera ca ierarhizarea spatiilor este foarte importanta. Se recomanda tratarea mai generoasa a anumitor spatii functionale, cum ar fi camera de zi, locul de luat masa, al celor care adapostesc activitati comune si reducerea celor care sint destinate activitatilor individuale.
De asemenea, se recomanda eliminarea circulatiilor inutile, precum holuri sau coridoare care pot fi incluse in spatii cu o functiune utila. Este indicata si reducerea numarului de balcoane sau logii, in conditiile in care in curtea casei se poate amenaja o terasa la nivelul solului.
Bani cheltuiti degeaba
Exista multe cazuri in care nu se tine cont de astfel de lucruri. “Una dintre primele erori comise de multi dintre cei care isi construiesc case este «umflarea» nevoilor reale”, spune Octavian Ungureanu. Un garaj la subsol se poate dovedi inutil daca acesta poate fi amenajat in curte sau inlocuit chiar cu o copertina.
Specialistul de la Trilitica spune ca garajul la subsol presupune lucrari de izolatii, betoane, armaturi, sapaturi, instalatii de incalzire si altele, astfel ca in final ajunge sa coste aproape cit un automobil nou. La fel se prezinta situatia si in cazul in care se vrea o crama la subsol.
Un living cu o suprafata de 30-35 mp este considerat suficient chiar si pentru o familie numeroasa, care doreste in aceasta incapere si amenajarea unui loc pentru a lua micul-dejun. De asemenea, pentru o bucatarie se considera ca o suprafata de 12 mp este mai mult decit decenta.
Toate suprafetele considerate “in plus” atrag cheltuieli suplimentare atit in ceea ce priveste intretinerea lor, dar mai ales pentru constructie. Acest lucru se va vedea mai ales in cazul finisajelor.
Rolul finisajelor
Finisajele reprezinta aproape jumatate din cheltuielile pentru ridicarea unei case. Totusi, si aici se pot face economii consistente. “Compozitional, finisajele trebuie sa reflecte calitatea si importanta fiecarui spatiu in parte.
Poate cel mai bun exemplu sint casele vechi in care, fata de luxul uneori ostentativ al spatiilor reprezentative, cu picturi, profile acoperite cu foite de aur, coloane de marmura, lambriuri din esente scumpe, spatiile anexe erau tratate mai mult decit auster.
Uneori un singur perete tratat deosebit decit restul casei poate aduce un aer de o extrema eleganta, numai prin proportii, culoare, textura, calitatea materialului.
Un singur perete tratat cu o piatra frumoasa, costind de zeci de ori mai putin decit un singur finisaj scump folosit excesiv, poate face diferenta dintre un spatiu placut si unul costisitor si avind un impact uneori chiar invers”, spune Octavian Ungureanu.
In ceea ce priveste spatiile vitrate, recomandabil este ca in cazul spatiilor de zi acestea sa fie generoase, in vreme ce in cele in care nu necesita prea multa lumina sa se faca o economie masiva. Un calcul bazat pe pretul timplariei din PVC poate da dimensiunile economiei care se realizeaza.
Economii din necesitate
Nu numai preturile finisajelor precum parchetul, gresia sau faianta sau ale celor folosite pentru finisarea suprafetelor construite conteaza. Prin dimensionarea in functie de necesitati a casei se pot obtine economii, deoarece se reduc suprafetele care vor trebui finisate. Evident, si preturile conteaza.
Astfel, varianta mai ieftina pentru gresie si faianta il va costa pe proprietar intre 20 si 25 RON un metru patrat. Pentru cei care au bani si vor sa-si impresioneze vizitatorii exista placi ceramice care ajung si la 500 RON metrul patrat.
La fel si in cazul parchetului: se poate opta pentru o varianta mai ieftina, de pina in 50 RON/mp, dar exista si parchet din bambus – 70 RON/mp, sau parchet din Indonezia – 250 RON/mp, fara TVA. Dincolo de aceste aspecte, pentru cei care au incheiat contractul pe plata la zi, varianta, ce e drept, destul de putin raspindita in prezent, conteaza si timpul de executie a constructiei.
Avantaj pentru lemn
Ca timp de constructie, cei mai avantajati sint proprietarii de case din lemn. Proprietarii de case construite cu cofraje din polistiren se vor muta in casa noua mai repede decit aceia care opteaza pentru casa traditionala. Timpul de constructie a unei case de lemn este dat de destinatia aleasa de client, de locuit sau de vacanta.
Daca este de locuit, constructia unei case din lemn va dura aproximativ doua luni, proprietarul mutindu-se intr-o locuinta cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati. “De la data eliberarii autorizatiei de constructie, casa va fi gata in doua luni, cu tot cu fundatie, acoperis si finisaje”, ne-a spus Stefan Lipovicianu, director executiv al companiei S&S Housing&Elevation Inc.
Timpul necesar turnarii fundatiei pentru o casa de 100 de metri patrati este de 10 zile.
Timpul probabil conteaza
Pentru a atinge timpul de constructie preconizat de constructor, timpul trebuie sa tina atit cu el, cit si cu viitorul proprietar. “Daca vremea este nefavorabila, timpul de constructie va fi un pic marit. Nu poti sa te pui cu natura”, a precizat Stefan Lipovicianu.
Pentru ca totul sa decurga normal la constructia unei case din lemn placate cu panouri tip sandvis trebuie sa lucreze doua echipe, una pe teren, alta in atelier. Dupa ce structura din lemn este gata, casa este montata in atelier, dupa care se demonteaza si se transporta cu masina la locul de montaj.
“Casa este montata in atelier, se demonteaza, dupa care este numerotata fiecare componenta, ca un joc puzzle, pentru a o putea monta la locul de constructie”, a subliniat Stefan Lipovicianu. Dupa montaj, urmeaza tencuirea casei pe afara si in interior. La exterior se aplica panouri OSB, dupa care se aplica panourile din polistiren, peste care se va tencui. Panourile din polistiren au rolul de a izola termic cladirea.
Birnele se prelucreaza mai greu
O casa de vacanta din lemn, construita din birne masive, cu o suprafata de 100 de metri patrati, va fi gata in patru-cinci luni. “Birnele care vor fi folosite la constructia unei case de vacanta necesita mai multa manopera”, a mai spus Stefan Lipovicianu. Birnele trebuie mai intii cautate sa aiba cam aceeasi grosime, unele trebuie curatate si uscate.
Dupa aceea, cele care sint mai mari mai trebuie trase la abrig si aduse la dimensiunile ideale. “Timpul necesar montarii, demontarii si numerotarii din atelier este mai mare, intrucit birnele sint grele si necesita mai multi oameni”, a adaugat Stefan Lipovicianu.
Dezavantajul la casele din birne, in opinia directorului S&S Housing&Elevation Inc, este ca instalatiile la casa din birne sint toate la vedere, neputind fi ascunse in pereti.
Cotidianul, 07 aug 2006