Cum se testează autenticitatea aurului

Daca doriti sa cumparati bijuterii de aur si nu sunteti sigur de autenticitatea acestora, puteti efectua urmatoarele teste:

1. Inspectia vizuala:
Pentru a verifica daca aurul este autentic trebuie, in primul rand, sa va uitati bine la el si sa cautati semnele distinctive ale aurului adevarat.

Verificati daca bijuteriile prezinta marcaje, cu privire la finete sau numarul de karate. Ajutati-va de o lupa, pentru a va face munca mai usoara.

Verificati daca bijuteriile prezinta decolorare, mai ales in zonele care sunt supuse frictiunii in permanenta ( in jurul marginilor).

Citeste si: SPDR Gold – o bună modalitate de investit în AUR printr-un ETF

2. Testarea prin muscare:

Muscati bijuteria de aur, aplicand o presiune moderata. Verificati daca aurul prezinta urme dintilor vostri, caz in care este autentic. Cu cat urmele sunt mai adanci, cu atat aurul este mai pur.

3. Testarea cu magnet:
Aceasta este o modalitate simpla de a verifica autenticitatea aurului si aveti nevoie de un magnet puternic.

Tineti magnetul langa bijuteria de aur. Daca aurul nu este autentic, bijuteria va fi atrasa de magnet.

4. Testarea densitatii:  
Exista putine metale mai dense decat aurul. Densitatea aurului pur de 24K este de aproximativ 19.3 g/ml, mult mai ridicata decat a majoritatii metalelor. Masurarea densitatii bijuteriei testate va poate ajuta sa determinati daca este sau nu facuta din aur pur. Aveti grija ca bijuteria testata sa nu aiba pietre pretioase montate.

 • Cantariti bijuteria de aur, in grame. Cereti ajutorul unui bijutier in acest sens.
 • Umpleti o sticluta cu apa.
 • Puneti bijuteria de aur in sticluta. Notati nivelul apei si calculati diferenta dintre acesta si cel initial, in milimetri.
 • Folositi urmatoarea formula pentru a calcula densitatea: densitatea = masa/ volum. Un rezultat apropiat de 19 g/ml indica faptul ca aurul este autentic sau ca este vorba de un material asemanator cu aurul. Iata un exemplu cum puteti calcula:
 • Sa spunem ca bijuteria de aur cantareste 38 g si ca ridica nivelul apei din sticluta cu 2 ml. Densitatea bijuteriei va fi : 38g/2ml=19g.ml, o densitate foarte apropiata de cea a aurului.
 • Tineti cont de faptul ca aurul are diferite grade de puritate, cu raporturi g/ml diferite:
 • 14K – de la12.9 pana la 14.6 g/ml
 • 18K galben – de la 15.2 pana la 15.9 g/ml
 • 18K alb – de la14.7 pana la 16.9 g/ml
 • 22K – de la 17.7 pana la 17.8 g/ml

Citeste si: Raport XTB: Ce urmează pentru aur și pentru argint?

5. Testarea cu o farfurie ceramica:

Aceasta este o metoda simpla de testare a autenticitatii aurului, insa bijuteria poate fi zgariata pe parcurs.

 • Luati o farfurie nelacuita din ceramica.
 • Trageti bijuteria pe suprafata farfuriei. Daca urma lasata de aceasta este neagra, inseamna ca nu este facuta din aur, iar daca urma este aurie, atunci aurul este autentic


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: