Dezvaluirile romanului rapit in Nigeria

Romanul Emil Neagu – rapit in 3 octombrie, in Nigeria impreuna cu alti sase cetateni straini – a ajuns, luni dupa-amiaza, in tara. El a fost asteptat la aeroport de familie, dar si de numerosi jurnalisti. Neagu nu a dat prea multe detalii referitoare la pretul platit pentru eliberarea sa.

“Am stat acolo 19 zile, imi dadeau sa mananc o farfurie de orez fiert, am slabit 10 kilograme. Am rezistat pentru ca m-am gandit la familie”, a precizat Neagu. “Negocierile au stagnat timp de o saptamana si atunci rapitorii au recurs la bataie” – a mentionat el.

In declaratia facuta la aeroport – transmisa in direct de televiunile se stiri din Romania – Neagu s-a referit si la modul in care a fost rapit. “Pur si simplu ne-au ales la intamplare. Daca esti alb si pe deasupra european sau american, pretul este mai mare” – a explicat inginerul roman.

El a adaugat ca va sta in tara, intr-o mica vacanta de 10 zile, urmand sa se intoarca apoi in Nigeria, pentru a-si continua munca.

Emil Neagu a fost rapit in 3 octombrie, in Nigeria impreuna cu alti sase cetateni straini: patru britanici, un malaysian si un indonezian. Surse diplomatice si din industria petroliera au declarat ca a fost ceruta o rascumparare, iar negocierile cu rapitorii au fost purtate de autoritatile locale si de angajatorii acestora ( patru companii cu sediul in Marea Britanie si Statele Unite).

Muncitorii au disparut de linga sediul companiei Exxon Mobile din orasul Eket, regiunea Rivers. In presa au aparut informatii ca rebelii au cerut 40 milioane de dolari pentru eliberarea lor.

Agentia France Presse relateaza povestea lui Graeme Buchan – un cetatean britanic rapit, impreuna cu Emil Neagu, in Nigeria. Acesta a explicat, la o conferinta de presa, felul in care a fost tratat in timpul rapirii.

Buchan a precizat ca unul dintre rapitori a indreptat un revolver spre el si l-a obligat sa-l contacteze pe angajatorul sau pentru a-i spune ca unul dintre colegi, Paul Smith, a murit in captivitate.

“Cred ca pistolul indreptat spre capul meu a dezvaluit un talent actoricesc pe care nu stiam ca il am” – a glumit Buchan. Vestea mortii lui Smith a fost transmisa sotiei acestuia, insa a fost dezmintita, sambata, dupa eliberarea ostaticilor. Totodata, Buchan a mai povestit ca ostaticii au fost batuti cu bastoane si amenintati cu moartea.

Lucratorii de pe platformele industriale sunt frecvent tinta rapirilor. Bandele criminale din zona au gasit astfel o modalitatea de a se finanta, cerind companiilor rascumparare in schimbul angajatilor. Guvernul nigerian a promis, luna trecuta, ca va actiona impotriva gruparilor din regiune.

HotNews.ro, D. Mihai, 23 oct 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.