Dinamo – Steaua, derby european

Dinamo si Steaua se intalnesc miercuri seara in cel mai asteptat meci al campionatului. Rivalitatea dintre cele doua echipe atinge cote maxime atat in randul jucatorilor, dar mai ales in cel al suporterilor.

De altfel, intr-un clasament al celor mai importante derby-uri din Europa, Dinamo – Steaua se afla alaturi de Galatasaray – Fenerbahce, Lazio – AS Roma, Olympiakos Pireu – Panathinaikos sau Celtic Glasgow – Glasgow Rangers, pe primele pozitii.

Site-ul footballderbies.com, cel care a realizat ineditul top, vede meciul dintre “caini” si “militari” chiar mai crancen decat intalnirile AC Milan – Inter Milano, Liverpool – Everton, FC Sevilla – Betis sau Manchester United – Manchester City.”Dinamo – Steaua este de departe cel mai mare derby din Romania.

In perioada comunista, Steaua era sustinuta de Ministerul Apararii, in timp ce Dinamo avea in spate Ministerul de Interne. Deci, intr-un fel, era Armata impotriva Militiei”, este caracterizarea derby-ului facuta de footballderbies.com.

Cele doua formatii s-au mai intalnit pana acum de 114 ori. Cu toate ca ros-albastrii au triumfat de 23 de ori in campionat, iar “cainii” doar de 17 ori, acestia din urma au un palmares mai bun in meciurile directe.

Dinamo a castigat de 38 de ori, 43 de intalniri s-au terminat la egalitate, iar Steaua s-a impus de 33 de ori. Golaverajul este, totusi, in favoarea “militarilor”: 154-152.

Primul meci s-a disputat pe 21 noiembrie 1948, pe stadionul “Venus”, si s-a terminat cu 1-0 pentru Dinamo. Scorul maxim, 5-0 pentru Steaua, a avut loc pe 4 aprilie 1998. Ultimul joc in Stefan cel Mare, in primavara acestui an, s-a terminat nedecis 1-1, goluri Claudiu Niculescu si, respectiv, Vasilica Cristocea.

Partida va fi arbitrata, la centru, de Sorin Corpodean. Acesta va fi ajutat la cele doua tuse de Adrian Vidan si Miklos Nagy. Sorin Corpodean a mai arbitrat un derby Dinamo-Steaua pe 27 martie 2004, cand gazdele au invins cu scorul de 2-1. La Dinamo antrenor era Ioan Andone, iar la Steaua, pe banca tehnica se afla actualul selectioner Victor Piturca.

Onlinesport.ro, 20 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.