Elveția ar putea introduce un salariu de 3000 de dolari pentru fiecare cetățean

elveElveția va organiza un referendum pentru a hotărî introducerea unui venit de bază pentru toți adulții. Ideea a fost susținută de activiști încă de la începutul crizei financiare și e menită să combată inegalitatea.

O organizație grassroots (inițiativă de jos în sus, din rîndurile populației, cu forțe proprii) a societății civile cere ca toți adulții din Elveția să primească un venit lunar necondiționat de 2500 de franci (cam 2800 de dolari) de la stat, pentru a asigura o plasă de siguranță financiară tuturor cetățenilor. Acești bani sînt un fel de salariu de cetățean, garantat indiferent de ce face sau nu face fiecare.

Organizatorii au strîns cele 100 000 de semnături necesare pentru a declanșa un referendum și au răsturnat un camion cu 8 milioane de monde de cinci cenți în fața parlamentului din Berna, reprezentînd numărul de oameni care locuiesc în Elveția.

Conform legii elvețiene, cetățenii pot să organizeze inițiative populare care permit acțiunea directă politică a cetățenilor. În Elveția se țin cîteva astfel de referendumuri pe an.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: