Locurile de munca vacante in statele Uniunii Europene si Spatiul Economic European sunt publicate, incepand cu 10 ianuarie 2007, pe site-ul EURES. In acest moment, site-ul nu este inca disponbil si in limba romana.
Englezii si nemtii au cele mai multe locuri de munca
Cele mai multe locuri de munca disponibile sunt in Marea Britanie (peste 260.000), Germania (190.000) si Franta (peste 52.000).
Dintre statele care nu au impus masuri tranzitorii, Cehia are cea mai mare oferta de locuri de munca, adica 66.665, urmata de Finlanda cu 26.730. Cu exceptia Suediei, care a anuntat aproximativ 12.000 de posturi vacante, celelalte tari care nu au impus masuri tranzitorii au sub 10.000 de locuri de munca.
Reteaua EURES a fost creata in scopul facilitarii liberei circulatii a fortei de munca in Uniunea Europeana si reprezinta colaborarea intre Comisia Europeana si serviciile publice de recrutare din statele membre, carora li s-au alaturat Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia.
Reteaua ofera asistenta pentru angajatori si pentru cei care doresc sa-si gaseasca un loc de munca in tarile membre UE si poate fi accesata la adresa de Internet http://www.eures.europa.eu.
In statele care au impus Romaniei masuri tranzitorii privind circulatia fortei de munca, accesul la locurile vacante se realizeaza in baza acordurilor bilaterale pe care tara noastra le are incheiate si/sau in baza legislatiei pentru lucratorii romani.
Pentru cele zece state membre ale Uniunii Europene care nu au impus restrictii privind accesul pe piata muncii, lucratorii romani pot sa aplice pentru aceste posturi fara alte formalitati suplimentare, in aceleasi conditii ca si cetatenii statelor respective.
HotNews.ro, D.Galantonu, 11 ian 2007