Europa are o problema: Cum salveaza 30.000 de tineri pe an

1,2 milioane de oameni mor in fiecare an, in lume, in urma unui accident de masina. 50 de milioane sunt raniti. In Europa, ranirile in traficul rutier sunt principala cauza a mortii in cazul copiilor si a tinerilor adulti intre 5 si 24 de ani. In plina Saptamana a Sigurantei Rutiere, organizatiile internationale si factorii de decizie isi pun problema contracararii acestui fenomen.

Fondul problemei
In lume: o viata rapusa la fiecare 30 de secunde

La fiecare 30 de secunde o persoana este ucisa intr-un accident rutier -mai mult de 3000 pe zi- si aproape 1,2 milioane de oameni mor in fiecare an in urma unui accident de masina. 50 de milioane sunt raniti.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (The World Health Organization – WHO) prognozeaza ca accidentele rutiere vor fi a treia cauza de decese si raniri din lume, pana in 2020. Rata deceselor se va dubla pana in atunci, fata de 2006. Tinerii sunt cei mai afectati de accidente, fie ca este vorba de moarte timpurie, fie ca este vorba de dizabilitati permanente.

In Europa, ranirile in traficul rutier sunt principala cauza a mortii in cazul copiilor si a tinerilor adulti intre 5 si 24 de ani, fiind inregistrate 30.000 de astfel de decese anual.

Copiii prezinta un risc ridicat. 500 mor in fiecare zi in urma coliziunilor rutiere. In Africa, in 1998, au murit mai multi copii ca urmare a accidentelor decat din cauza HIV/SIDA. Accidentele rutiere ucid in Africa mai multi adulti tineri (intre 15 si 44 de ani) decat malaria.

Accidentele rutiere sunt cauza pentru {etoroCFDrisk}% dintre decesele persoanelor sub 45 de ani, in timp ce pentru persoanele in varsta ele sunt cauza a doar 10% dintre decese. Doar HIV/SIDA a provocat mai multe morti in randurile barbatilor tineri decat moartea pe sosele.

Tinerii soferi reprezinta 25% dintre mortile in randul soferilor in Uniunea Europeana, respectiva grupa de varsta reprezentand doar 10% din populatie.

In Romania: o cincime dintre victime sunt tineri

In Romania, in 2006, potrivit datelor de la Directia Politiei Rutiere, numarul tinerilor decedati in accidente rutiere grave a fost de 459 (20%) pentru cei cu varste cuprinse intre 18-25 de ani, dintr-un total de 2460 decese inregistrate la nivel national, si 559 pentru cei cu varste intre 0-25 de ani.

(In aceste statistici sunt cuprinse doar cazurile in care participantul a fost vinovat de producerea accidentului).

De asemenea, cifrele pentru primele luni ale anului 2007 indica un numar de 99 de decese pentru tinerii intre 18-25 de ani si 119 pentru grupa de varsta 0-25 de ani.

“La nivel mondial, accidentele rutiere curma anual peste 1,2 milioane de vieti, cat malaria si tuberculoza la un loc, constituind cel mai „crunt ucigas” al tinerilor.

Iata de ce eforturile factorilor cu atributii in domeniu sunt canalizate, in aceste zile, mai ales catre tineri, care din pacate, din ce in ce mai des isi gasesc sfarsitul pe sosele, in special ca urmare a vitezei excesive cu care isi conduc automobilele” a declarat pentru EurActiv.ro inspectorul general al Politiei Romane, chestorul principal Dan-Valentin Fatuloiu.

EurActiv.ro, 25 apr 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.