Fondul Proprietatea in haos legislativ

Fondul Proprietatea a fost in ultima perioada un subiect fierbinte pentru presa. In dorinta informarii opiniei publice referitor la perspectivele FP, conducerea societatii a organizat marti o conferinta de presa in care a incercat sa lamureasca problemele sale si mai ales sa ofere informatii despre eventuala data la care fondul va fi listat pe Bursa.

Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, nu a putut sa explice cum e posibil ca titlurile de despagubire sa fie tranzactionate pe piata neagra, a evitat sa aprecieze efectul posibil al hotararii CEDO de saptamana trecuta in cazul familiei Radu, si mai ales nu a putut oferi o data aproximativa la care Fondul va fi listat pe bursa.

Despre FP

Fondul Proprietatea a fost constituit pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati abuziv de regimul comunist si carora nu li se mai pot restitui bunurile in natura

Emotionat probabil de blitzurile camerelor foto, Paunescu si-a pierdut in cateva randuri cumpatul nereusind sa ofere explicatii la o serie de probleme cu care se confrunta Fondul Proprietatea.

Decizia CEDO reprezinta un precedent periculos

In cursul saptamanii trecute, CEDO a decis ca statul roman a incalcat dreptul Elenei Radu si Alexandru Radu in dosarul revendicarii unui imobil, luand decizia ca autoritatile sa redea apartamentul nationalizat si sa plateasca 75 de mii de euro daune materiale. Motivatia CEDO a fost ca “titlurile de despagubite la Fondul Proprietatea nu sunt proportionale cu bunul pierdut”.

Lucru cel mai important insa e ca CEDO a hotarat ca Fondul nu functioneaza de o maniera capabila sa ofere despagubirile necesare.
Presedintele Fondului a admis ca s-a creat intr-adevar un precedent, insa argumentul sau a fost ca timpul necesar solutionarii proceselor la CEDO e foarte lung, mijloacele de despagubire putand fi apreciate de proprietari.

Titluri de despagubire vandute la jumatate de pret

Brokerii despre titlurile FP

Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea EstInvest, declara pentru Hotnews.ro, ca societatea pe care o reprezinta s-a confruntat deja cu oferte de cesionare a acestor titluri de proprietate.

Nici in privinta tranzactionarii titlurilor FP pe piata neagra, Paunescu nu a reusit sa ofere mai multe amanunte.

“Practic in acest moment, legal vorbind este imposibila tranzactionarea titlurilor de despagubire precum si a actiunilor pana in momentul in care Fondul este listat. Actiunile pe care le emite Fondul vor fi tranzactionate pe piata reglementata si titlurile de despagubire nu pot fi obtinute decat prin succesiune”, spune Paunescu.

Cu toate acestea, exista zeci de tranzactii prin care titlurile de despagubire se cesioneaza printr-un act notarial, suma incasata de despagubiti reprezentand numai 50% din valoarea lor nominala.

Presedintele Fondului se pare ca nu avea informatii privind desfasurarea unor astfel de “tranzactii” declarand in final ca e nevoie totusi de o campanie de informare publica in acest sens.

Listarea pe bursa-un amanunt pierdut in hatisul birocratic

Paunescu-al doilea presedinte al FP

Alexandru Paunescu a fost numit in functia de presedinte al Fondului Proprietatea prin ordinul direct al Ministrului Finantelor. Paunescu l-a inlocuit din functie pe Nicolae Ivan caruia Sebastian Vladescu i-a cerut demisia in urma balbelor privind strategia Fondului.

In privinta modificarilor legislative necesare listarii pe Bursa, Paunescu a declarat ca un proiectul de lege in acest sens a fost depus la Guvern.

“Proiectul de modificare legislativa se afla la Guvern, nu vreau sa anticipez forma in care va aparea pe final legea doar vreau sa va spun ca am facut modificari in vederea eficientizarii activitatii Fondului si a listarii sale pe Bursa, aceasta fiind prioritatea noastra numarul 1”.

“A fost o discutie cu Varujan Vosganian, doamna Anghelache si conducerea ARNPP, a fost o informare facuta domnului Vosganian si lucrurile s-au clarificat”, a mai adaugat Paunescu fara a preciza concret o data probabila la care proiectul va fi adoptat.

Pana in acest moment, Fondul Proprietatea nu are decat 97 de actionari al caror portofoliu nu reprezinta decat 0.29% din capital.

In aceste conditii listarea pe Bursa nu ar conferi actiunilor o lichiditate care sa le faca atractive.

Paunescu apreciaza ca vor fi validate aproximativ 150-200 de mii de dosare, acesta fiind si numarul celor ce vor putea solicita actiuni la Fond.

“Fondul are in acest moment 4 miliarde de euro capital social, legal vorbind capitalul se poate mari pana la acoperirea tuturor cererilor de titlurilor de despagubire”, a declarat Paunescu incercand sa-i linisteasca pe cei care se tem ca vor ramane fara actiuni.

HotNews.ro, Luminita Parvu, Vlad Telibasa, 25 iul 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.