Fondul Suveran al Norvegiei a inregistrat cele mai slabe performante din ultimii 5 ani

Fondul Suveran al Norvegiei, cunoscut și sub numele de Fondul Global de Pensii Guvernamentale, a obținut anul trecut cel mai redus nivel al rentabilității investițiilor din ultimii cinci ani, de numai 2,7%.

Cifrele dezamăgitoare ale activității Fondului survin într-un moment delicat, în care guvernul Norvegian a decis să efectueze, în premieră de la înființarea Fondului, prima retragere în valoare de 780 milioane de dolari, menită a acoperi deficitul bugetar.

Banca Centrală a Norvegiei, instituția care administrează Fondul, a pus rezultatele dezamăgitoare ale acestuia pe seama faptului că “2015 a fost un an cu o volatilitate ridicată, caracterizat de rate ale dobânzii negative, o piață valutară agitată, prețuri în scădere ale petrolului și o evoluție fragilă a creșterii economice din piețele emergente”.

Valoarea de piață a Fondului s-a majorat la sfârșitul lui 2015 la 854 de miliarde de dolari (7,48 mii de miliarde de coroane, de la 6,43 mii de miliarde de coroane în 2014).

Fondul Suveran al Norvegiei, denumit Fondul Global de Pensii Guvernamentale, a fost înființat în 1996 și are ca scop “împărțirea” bunăstării provenite din exploatarea hidrocarburilor cu generațiile viitoare. Fondul este unul dintre cei mai mari investitori pe piețele financiare globale, deținând acțiuni, obligațiuni, dar și active imobiliare.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, guvernul norvegian a anunțat că va apela la resursele Fondului pentru a acoperi deficitul bugetar și a majora cheltuielile publice, care, în opinia tehnocraților nordici, vor stimula economia.

Experții financiari internaționali consideră că 2016 va fi un an de inflexiune, finanțarea Fondului urmând a fi stopată și declanșată operațiunea de retragere anuală de fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar.

Până în prezent, guvernul norvegian a pompat aproximativ 23 de miliarde de dolari anual, în medie, în respectivul vehicul financiar. În acest an, însă, este de așteptat ca executivul să retragă aproximativ 9,5 miliarde de dolari în vederea acoperirii necesarului de cheltuieli publice, susține Banca Centrală a Norvegiei.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: