Goldman Sachs anticipeaza ca euro va cobora sub paritatea cu dolarul, taierea dobanzilor de catre BCE fiind inca posibilă

Grupul financiar american Goldman Sachs estimează că euro va coborî sub paritatea cu dolarul în următoarele 12 luni și consideră că avansul de joi al monedei unice europene este “nejustificat”, având în vedere că o nouă reducere a ratelor de dobândă de către Banca Centrală Europeană (BCE) este în continuare posibilă, transmite MarketWatch.

Astfel, banca a reconfirmat, într-o notă, estimările anterioare, potrivit cărora euro va scădea până la 95 de cenți în următoarele 12 luni.

“Credem că, până la urmă, BCE va trebui să confrunte limitările achiziției de bonduri, pentru a relaxa suficient condițiile financiare și a atinge ținta de inflație”, spun analiștii Golman Sachs.

Președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat joi că nu anticipează continuarea reducerii ratelor de dobândă, având în vedere că instituția dispune de o listă lungă de măsuri pentru stimularea inflației și a economiei.

În urma afirmațiilor lui Draghi, moneda unică europeană s-a apreciat puternic față de dolar, în pofida mai multor măsuri de relaxare monetară anunțate, tot joi, de BCE. Astfel, euro a urcat joi până la un maxim de 1,1218 dolari pe unitate, cu circa 2% peste închiderea de miercuri, după ce inițial înregistrase un declin de 1,6%.

Moneda europeană a menținut vineri, în mare parte, avansul de joi, deși a înregistrat totuși o ușoară corecție. În jurul orei 16:00, euro se tranzacționa pentru 1,1118 dolari/unitate, în scădere cu 0,5% față de joi.

BCE a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale la 0%, după un an și jumătate în care dobânda cheie a fost menținută la nivelul de 0,05%, în condițiile în care inflația din zona euro rămâne mult sub ținta băncii, de aproximativ 2%. Totodată, instituția a coborât dobânzile pentru facilitățile de creditare și depozit și a suplimentat achizițiile lunare de obligațiuni.

Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%.

În plus, BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 miliarde de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade) și să fie emise de instituții nonbancare.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: