Iliescu si Gigi Becali pot sa scape nepedepsiti

Pesti mari precum Ion Iliescu, Gigi Becali sau Gheorghe Dabela – al caror punct comun il reprezinta faptul ca problemele lor penale sunt cercetate sau judecate de magistrati militari – ar putea scapa basma curata datorita recentei decizii a CEDO care a condamnat statul roman pentru un dosar al unui civil solutionat de un tribunal militar.

(Suceveanul Marcel Maszni a fost trimis in judecata in anul 1999 pentru instigare la fals, uz de fals si conducerea ilegala a unui autoturism pe perioada suspendarii permisului de conducere.

El a ajuns pe mana instantelor militare datorita faptului ca a fost cercetat si judecat impreuna cu un agent de politie, care i-a confectionat autorizatia provizorie de circulatie, care s-a dovedit a fi falsa.

Marcel Maszni a fost condamnat de instantele militare romanesti.) Cei trei s-ar putea adresa instantei europene, cu sanse mari de castig, atat in cazul in care ar fi condamnati in Romania, dar si in cazul in care un procuror militar a dispus impotriva lor anumite masuri procesuale.

Si aceasta pentru ca decizia CEDO – care creeaza un precedent si care are valoare obligatorie pentru dreptul intern – apreciaza ca instantele militare romanesti nu intrunesc conditiile indepedentei si ale impartialitatii.

Integral in Gandul

Gandul, Gabriela Stefan, 06 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.