Incalzirea globala: pact istoric intre ”greii” planetei

Reprezentantii grupului celor opt state puternic industrializate (G8) alaturi de Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, au semnat, joi, la Washington, un acord de principiu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Documentul este o continuare a “Protocolul de la Kyoto” ce urmeaza sa expire in 2012, relateaza BBC News.

Dupa raportul ingrijorator al Natiunilor Unite, care a confirmat fenomenul incalzirii globale, statele puternic industrializate, alaturi de China, India si alte tari in curs de dezvoltare, au decis la Washington ca e nevoie de masuri drastice pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Documentul, la care au aderat si Africa de Sud si Brazilia, deschide drumul pentru un nou acord international vizand combaterea efectului de sera.

„Schimbarile climatice reprezinta o problema globala si este obligatia noastra, a tuturor, sa luam masuri conform capacitatilor fiecaruia si a responsabilitatilor istorice”, se afirma intr-o declaratie a Organizatiei Globale a Legiuitorilor pentru un Mediu Echilibrat.

In timpul reuniunii, Statele Unite, China si India, care au refuzat sa adere la protocolul de la Kyoto, au fost in centrul atentiei. Senatorul american republican John McCain a vorbit despre o schimbare de atitudine a Washingtonului fata de incalzirea globala si a cerut Indiei si Chinei sa ia masuri.

“Sunt convins ca am ajuns la un acord important, iar Congresul american va actiona, cu acordul administratiei de la Washington. Intrebarea este cu cata seriozitate va face acest lucru, dar cu siguranta vom aborda problema in forta la inceputul sesiunii”, a declarat McCain.

“In ceea ce priveste China si India, cred ca trebuie sa explice de ce nu adera la protocolul de la Kyoto sau un alt acord international si sa faca la randul lor ceva”, spune John McCain.

Conform BBC News, reuniunea de la Washington, desi nu a dus decat la un acord de principiu, ar putea fi baza pentru un nou protocol international privind reducerea gazelor cu efect de sera, la care sa adere si statele puternic dezvoltate dar si cele in curs de dezvoltare, care pana in prezent au folosit drept pretext pentru a nu lua masuri faptul ca trebuie sa accelereze cresterea economica.

Incalzirea globala – o moarte lenta, dar sigura

Incalzirea globala a fost in atentia specialistilor de peste 40 de ani, dar pana acum nu s-a luat nici o masura semnificativa.

Pana nu demult, oamenii de stiinta au imbratisat ideea ca fenomenul incalzirii globale va cauza schimbari majore si probleme acute in lume, dar in modul lor de gandire scenariul prevedea ca acestea se vor intimpla intr-o perioada cuprinsa undeva intre 50 si 100 de ani si ca abia atunci se vor resimti efectele.

Concentratia medie a dioxidului de carbon in atmosfera terestra inaintea erei industriale se situa la nivelul de 280 ppm. Astazi, ea a ajuns la 380 parti pe milion, ceea ce inseamna o crestere de 100 ppm in 100 de ani, dintre care 2,6 ppm doar in anul 2005.

In urma unor analize recente, s-a aratat ca aceasta crestere se datoreaza aproape in intregime utilizarii combustibililor fosili in scopul producerii de energie (iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce in cele din urma la eliberarea carbonului blocat in biomasa).

Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii care sunt cu 15% mai mari doar in primii 5 ani de la inceputul secolului XXI, estimandu-se ca pana in 2030 fiind aceasta majorare sa fie de minimum 60%.

Concentratia de dioxid de carbon va creste in continuare, iar pentru o stabilizare la un nivel dublu fata de era preindustriala (550 ppm) si o crestere a temperaturii medii globale cu “doar” 3 grade este nevoie de o reducere la jumatate a emisiilor actuale de CO2.

HotNews.ro, C. Marin, 16 feb 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.