La o zi de la condamnarea oficiala a regimului comunist in fata Parlamentului, primita cu proteste vehemente din partea reprezentantilor PRM, Presedintele Traian Basescu a declarat, in exclusivitate la BBC, ca va lupta necrutator impotriva triunghiului care incearca sa intimideze institutiile statului democratic si care este format din oameni de afaceri, politicieni si trusturi media.
BBC: Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca discursul de condamnare a regimului comunist va angajeaza doar pe dumneavoastra si institutia prezidentiala.
Traian Basescu: Domnul Geoana, daca ar putea, ar vrea nici sa nu auda acest discurs, si atunci incearca sa-l diminueze. Pozitia sefului statului roman este pozitia oficiala a statului roman. Domnul Geoana, in general, in declaratiile sale, nu trebuie luat in considerare pentru ca nu vorbeste el, ci este doar trompeta actualului sef real al PSD-ului, a domnului Iliescu.
El este doar tolerat in functia de presedinte al partidului. Asa ca domnul Geoana pentru mine nu prezinta interes. Orice sef de stat, cand face o declaratie, este o declaratie oficiala a statului respectiv. Prin Constitutie, seful statului angajeaza responsabilitatea statului.
Consecintele declaratiei de condamnare a comunismului
BBC: Daca un cetatean care a facut puscarie politica inainte de 1989 ar da in judecata statul roman cerand nu numai daune morale, ci si materiale, ar putea invoca si aceasta declaratie de condamnare a regimului comunist sau ar fi nevoie si de o declaratie a Parlamentului ?
Traian Basescu: Nu. Declaratia presedintelui este un argument extrem de puternic pentru orice cetatean care se adreseaza Justitiei. Este o declaratie a sefului statului in fata Parlamentului.
Ieri (18 decembrie) s-a incercat angajarea unei dezbateri in Parlament pentru ca declaratia de condamnare a regimului comunist sa poata fi diminuata ca impact, dar, prin votul majoritatii, s-a respins orice dezbatere, ceea ce inseamna ca Parlamentul nu a comentat declaratia mea.
BBC: Presa mentioneaza ca ati fi evitat, in discursul dumneavoastra, referirea din raportul Tismaneanu, la capitolul reparatii morale, si nominalizarea fostilor generali de Securitate Mihai Pacepa si Liviu Turcu.
Traian Basescu: Este o intoxicare a ziaristului care a scris acest lucru si care este specializat in asa ceva. Eu mi-am facut propria declaratie bazata pe raport. Nu mi-am propus sa reproduc raportul Tismaneanu in declaratia mea. Am avut insa grija ca toate afirmatiile din declaratia mea sa aiba acoperire in faptele probate de acest raport.
BBC: Recent, in presa americana, se scria ca, in Romania, fostii securisti detin functii importante in economie si in politica.
BBC, 19 dec 2006