Interviu BBC cu Traian Basescu

La o zi de la condamnarea oficiala a regimului comunist in fata Parlamentului, primita cu proteste vehemente din partea reprezentantilor PRM, Presedintele Traian Basescu a declarat, in exclusivitate la BBC, ca va lupta necrutator impotriva triunghiului care incearca sa intimideze institutiile statului democratic si care este format din oameni de afaceri, politicieni si trusturi media.

BBC: Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca discursul de condamnare a regimului comunist va angajeaza doar pe dumneavoastra si institutia prezidentiala.

Traian Basescu: Domnul Geoana, daca ar putea, ar vrea nici sa nu auda acest discurs, si atunci incearca sa-l diminueze. Pozitia sefului statului roman este pozitia oficiala a statului roman. Domnul Geoana, in general, in declaratiile sale, nu trebuie luat in considerare pentru ca nu vorbeste el, ci este doar trompeta actualului sef real al PSD-ului, a domnului Iliescu.

El este doar tolerat in functia de presedinte al partidului. Asa ca domnul Geoana pentru mine nu prezinta interes. Orice sef de stat, cand face o declaratie, este o declaratie oficiala a statului respectiv. Prin Constitutie, seful statului angajeaza responsabilitatea statului.

Consecintele declaratiei de condamnare a comunismului

BBC: Daca un cetatean care a facut puscarie politica inainte de 1989 ar da in judecata statul roman cerand nu numai daune morale, ci si materiale, ar putea invoca si aceasta declaratie de condamnare a regimului comunist sau ar fi nevoie si de o declaratie a Parlamentului ?

Traian Basescu: Nu. Declaratia presedintelui este un argument extrem de puternic pentru orice cetatean care se adreseaza Justitiei. Este o declaratie a sefului statului in fata Parlamentului.

Ieri (18 decembrie) s-a incercat angajarea unei dezbateri in Parlament pentru ca declaratia de condamnare a regimului comunist sa poata fi diminuata ca impact, dar, prin votul majoritatii, s-a respins orice dezbatere, ceea ce inseamna ca Parlamentul nu a comentat declaratia mea.

BBC: Presa mentioneaza ca ati fi evitat, in discursul dumneavoastra, referirea din raportul Tismaneanu, la capitolul reparatii morale, si nominalizarea fostilor generali de Securitate Mihai Pacepa si Liviu Turcu.

Traian Basescu: Este o intoxicare a ziaristului care a scris acest lucru si care este specializat in asa ceva. Eu mi-am facut propria declaratie bazata pe raport. Nu mi-am propus sa reproduc raportul Tismaneanu in declaratia mea. Am avut insa grija ca toate afirmatiile din declaratia mea sa aiba acoperire in faptele probate de acest raport.

BBC: Recent, in presa americana, se scria ca, in Romania, fostii securisti detin functii importante in economie si in politica.

BBC, 19 dec 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
like la pagina pentru a continua!