Iuscenko: Ucraina este interesata de privatizarea Uzinelor Auto Craiova

Declaratie surprinzatoare a presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, in conferinta de presa comuna pe care a sustinut-o luni la Sighet impreuna cu Traian Basescu: Ucraina este interesata de privatizarea Uzinelor Auto de la Craiova.

Reamintim ca statul roman a reintrat in posesia pachetului majoritar de actiuni dupa retragerea gigantului coreean Daewoo.

Cel mai mare producator de automobile din Ucraina este compania ZAZ, care a fost detinuta, pana in 2001, de Daewoo, iar acum este parte a grupului UkrAVTO. UkrAVTO a cumparat in 2005 si pachetul majoritar de actiuni al producatorului polonez FSO.

In acest moment piata auto din Ucraina este formata din doi mari producatori: Bogdan Corporation si Zaporozhsky Auto Plant (ZAZ).

La sfarsitul lunii decembrie, cele doua companii au anuntat investitii de aproximativ 600 de milioane de dolari intr-o unitate de productie in orasul Bor, regiunea Nizhny Novgorod.

Capacitatea de productie a fabricii va fi de 160 de mii de masini anual, 80 de mii de motoare de capacitate mica si mare, sase mii de Isuzu si 80 de mii de sasiuri pentru autobuze.

Bogdan Corporation, divizia producatoare de automobile a grupului Ukrprominvest, e formata din 20 de companii printre care Cherkassky Autobus, Lutsk Automobile Plant, Hyundai Motors ucraina si Kia Motors Ucraina.

ZAZ are in portofoliu doua facilitati de productie de masini si 10 producatori de componente auto.

Petitorii Uzinelor de la Craiova

De privatizarea fostelor uzine Daewoo s-au aratat interesate pana acum mai multe companii, printre care se numara si producatorul indian Tata Motors.

Tata Motors ar putea concura pentru uzina Daewoo cu General Motors si Ford, in timp ce chinezii de la Chery nu au mai facut nici un anunt legat de privatizarea Daewoo.

Uzina craioveana are in prezent mai mult de 4.000 de angajati si produce anual 25.000 de automobile, desi capacitatea este de cinci ori mai mare.

Statul roman, reprezentat de Automobile Craiova, a redobandit in august 2006 controlul asupra fabricii de automobile Daewoo, prin semnarea contractului de transfer de actiuni si tranzactie asupra creantelor intre Daewoo Motor Co. Ltd Coreea si Daewoo Automobile Romania.

Guvernul a decis pe 10 ianuarie 2007 infiintarea comisiei de privatizare a Daewoo Craiova, al carei presedinte a fost numit ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

HotNews.ro, D. Mihai, 15 ian 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.