Kosovo, la un pas de independenta

Liderii kosovari au cerut ieri, la intilnirea bilaterala cu omologii lor sirbi, recunoasterea independentei provinciei, insa nu isi pot atinge dezideratul decit cu sprijinul comunitatii internationale.

“Nu sintem aici pentru a cere recunoasterea independentei de catre Serbia, ci de catre comunitatea internationala”, a declarat Agim Ceku, prim-ministrul din Kosovo, la intilnirea de ieri, de la Viena, cu liderii sirbi. “Kosovo functioneaza de facto ca un stat democratic si nu are nevoie decit de recunoasterea de jure”, a mai spus oficialul din Kosovo.

Liderii kosovari refuza orice fel de negociere in ceea ce priveste viitorul statut al provinciei. “Dorinta de independenta nu poate fi ignorata sau negociata la aceste discutii. Independenta este prima si ultima noastra pozitie”, a declarat la rindul sau Fatmir Sejdiu, presedintele provinciei. Liderii de la Belgrad nu sint de acord cu acordarea independentei fostei provincii sirbesti.

“Acesta este Ierusalimul nostru”, obisnuiesc sa spuna sirbii. “Serbia ar putea acorda o autonomie larga, dar nu poate accepta crearea unui stat independent pe 15% din teritoriul sau”, a declarat Vojislav Kostunita, premierul sirb. Intilnirea de ieri este prima din ultimii sapte ani, de cind trupele NATO au bombardat regimul dictatorial al lui Slobodan Milosevici.

Sprijin international

Martti Ahtisaari, negociatorul-sef din partea ONU, este mandatat sa ofere o solutie de compromis pina la sfirsitul acestui an, insa incercarile sale s-au lovit de problema celor peste 100.000 de sirbi din Kosovo.

“Grupul de Contact ar prefera o solutie negociata intre cele doua parti, insa daca acest lucru nu va avea loc, Consiliul de Securitate al ONU va trebui sa isi asume responsabilitatile”, a declarat un oficial european pentru site-ul ISN Security Watch. UE a aratat la reuniunea ministrilor de Externe de saptamina trecuta ca sustine ideea independentei provinciei.

Mai multi diplomati occidentali au declarat sub protectia anonimatului ca singura alternativa viabila ramine aceasta. SUA sustin luarea unei decizii cit mai repede, pozitia americanilor datorindu-se faptului ca in regiune se afla peste 17.000 de sodati sub egida NATO, majoritatea americani.

Cotidianul, 25 iul 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.