Luni incepe Bacalaureatul. 220.000 de elevi se pregatesc pentru examen, profesorii ameninta cu boicotul

220.000 de elevi se pregatesc sa sustina examenul de Bacalaureat in acest an, prima proba, cea orala, la limba si literatura romana, fiind programata luni. Intre timp, profesorii ameninta cu boicotarea examenului, nemultumiti de faptul ca sumele alocate pentru plata cadrelor didactice care vor participa la examen ar putea fi cu 50% mai mici decat in 2008.

Potrivit Antena 3, sindicalistii cer Ministerului Educatiei sa emita, in cel mai scurt timp, ordinul de plata pentru personalul implicat in examenul de Bacalaureat, iar liderii sindicali au anuntat ca lasa la latitudinea fiecarui profesor sa decida daca participa sau nu la examen.

Pentru sesiunea iunie-iulie a acestui examen s-au inscris peste 220.000 de elevi, repartizati in 622 de centre de examen, anunta Mediafax.

Prima proba orala a examenului de bacalaureat din 2009 – cea la limba si literatura romana – se va desfasura luni si marti. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 – 15 minute.

Pentru sustinerea problelor orale, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct.

Un candidat se considera “promovat” la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat “respins”, respectiv “neprezentat” si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic – muzica.

Probele orale vor continua in zilele de 23 si 24 iunie cu Limba si literatura materna, respectiv 24 si 25 iunie – Limba si literatura moderna.

Programul probelor scrise:

26 iunie – Limba si literatura romana

29 iunie – Limba si literatura materna

30 iunie – proba obligatorie a profilului – proba D

1 iulie – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba E – proba scrisa sau practica

2 iulie – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii – proba F – proba scrisa sau practica

Rezultatele vor fi afisate in data de 5 iulie, pana la orele 16.00. In aceeasi zi vor putea fi depuse si eventualele contestatii, urmand ca rezolvarea lor sa se faca in perioada 7-8 iulie. Rezultatele finale la examen vor fi afisate pe data de 9 iulie.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.