Masina fara sofer va revolutiona transportul urban

Sistemul „podcar” este în curs de implementare pe Aeroportul Heathrow din Londra

Noul mijloc de transport în comun este rapid, ieftin, eficient din punct de vedere energetic şi nu poluează.Vehiculul circulă pe şine supraterane şi nu are şofer.

Noua maşină, denumită „podcar”, va circula pe o şină îngustă special creată pentru ea. Reţeaua de drumuri aferentă va fi construită suprateran.

Aceasta va şerpui pe deasupra străzilor existente. Sistemul „podcar” va avea staţii special amenajate, de unde maşinile vor putea fi chemate la comandă, precum un taxi.

Dacă pasagerul ajunge în staţie şi acolo nu se află nicio maşină oprită, acesta va comunica destinaţia printr-un „touch screen”, iar maşina va sosi imediat pentru el. Vehiculele pot fi folosite personal, dar şi împreună cu alţi pasageri.

Capacitatea maximă a maşinii este de patru persoane. Noul vehicul funcţionează cu electricitate şi poate parcurge şapte kilometri în 12 minute. Acest mijloc de transport nu are şofer, ci este controlat printr-un sistem computerizat.

În felul acesta, pericolul de producere a accidentelor este diminuat la maximum. În plus, ca urmare a automatizării, costurile sunt reduse semnificativ, ceea ce face ca sistemul „podcar” să fie accesibil tuturor.

Mai ieftin decât calea ferată

Conform „Los Angeles Times”, construcţia unui sistem „podcar” poate costa de până la 12 ori mai puţin decât cea a unui sistem de cale ferată obişnuită. Reţeaua de şine speciale, împreună cu vehiculele şi staţiile pot ajunge la 25 – 40 de milioane de dolari pe milă (1,6 kilometri) comparativ cu 100 – 300 de milioane de dolari cât ar costa un sistem de cale ferată normală.

Ideea pare să fie de domeniul irealului, totuşi aceasta a fost luată foarte în serios de urbaniştii din marile oraşe ale lumii. Compania coreeană Vectus testează un sistem „podcar” în oraşul Uppsala, din Suedia.
Un sistem similar este în curs de construire pe Aeroportul Heathrow din Londra.

Acesta va avea deocamdată 3,5 kilometri, suficient încât pasagerii să circule de la un terminal la altul sau de la terminal până la parcul auto. Vehiculele vor transporta aproximativ 11.000 de călători pe zi. Asemenea maşini vor fi folosite în Masdar, celebrul oraş ecologic pe care Emiratele Arabe Unite intenţionează să îl transforme în prima localitate cu zero emisii de dioxid de carbon.

7 kilometri

– pot fi parcurşi în 12 minute cu noul mijloc de transport

Sursa: Adevarul


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.