Moscova, cel mai scump oras al lumii pentru al doilea an la rand

New York a iesit din top 10 – cele mai scumpe orase ale lumii, in timp ce orasele din Europa isi consolideaza pozitiile, potrivit unui sondaj publicat ieri.

“Aprecierea rublei rusesti in raport cu dolarul american combinata cu cresterile progresive de pe piata imobiliara au crescut costurile pentru angajatii straini din Moscova”, afirma Yvonne Traber, research manager si senior associate la Mercer.

Cresterea vertiginoasa a pietei imobiliare a ridicat Londra cu trei locuri in clasament, pana pe pozitia a doua. Printre cele mai scumpe 10 orase din Europa se numara Copenhaga, pe locul 6, Geneva – 7, Z?rich pe locul 9 si Oslo care ocupa in continuare locul 10.

“Cresterea monedei europene si a altor monede nationale precum francul elvetian sau coroana norvegiana au ridicat costurile de existenta”, a adaugat Traber. Astfel, s-a observat o ascensiune in top mai ales a oraselor europene. Stockholm a ajuns de pe pozitia 36 pe pozitia 23, iar Amsterdam a urcat 16 locuri, de pe 41 pe 25.

Pe continentul asiatic, Seul, aflat pe locul trei, si-a mentinut pozitia de lider in fata capitalei Japoniei, Tokio, pentru al doilea an consecutiv, in timp ce Osaka a cazut pe pozitia a opta. Hong Kong a pierdut si el o pozitie ajungand pana pe locul cinci.

Orasele chineze au pierdut cateva pozitii in clasament datorita inflatiei scazute si preturilor stabile la chirii. In schimb, cresterea costurilor pe piata imobiliara din Singapore a determinat si cresterea costului pachetului de servicii, urcand de pe locul 17 pe 14, la fel ca si capitala financiara a Indiei care urca 16 pozitii in top, de pe 68 pe 52. Beijing ocupa locul 20, iar Shangai se pozitioneaza pe locul 26.

La celalalt capat al clasamentului, Asuncion, Paraguay, isi pastreaza pozitia de la sfarsitul topului pentru al cincilea an, avand o oferta de servicii care costa jumatate din cat ar costa in New York. Printre orasele low-cost se numara si Karachi, Quito, Montevideo si Buenos Aires.

Presupunand ca New York-ul ar avea un punctaj de baza de 100 de puncte, Moscova ar obtine 134,4 puncte si ar fi de doua ori si jumatate mai scumpa decat Asuncion, care are doar 50 de puncte.

In Europa, cel mai ieftin oras este Sofia (Bulgaria), ocupand locul 108, cu 72,5 puncte.

“Exista modificari importante in clasament fata de cel de anul trecut. Acestea se datoreaza in primul rand fluctuatiilor ratelor de schimb. Insa diferenta dintre cele mai scumpe si cele mai ieftine orase ale lumii devine din ce in ce mai mica”, afirma Rebecca Powers, senior consultant la Mercer. Printre criteriile luate in considerare de Mercer se numara: cazarea, transportul, mancarea, imbracamintea, bunurile casnice si mijloace de petrecere a timpului liber

Dolarul a scazut fata de moneda europeana cu aproximativ 9,2 procente de anul trecut pana in martie. Acest fapt a determinat o scadere brusca a preturilor in orasele americane, New York si Los Angeles fiind singurele care apar in primele 50 de pozitii.

New York-ul ramane cel mai scump oras din America de Nord, insa inregistreaza o scadere de 5 pozitii fata de anul trecut, ajungand de pe locul 10 pe locul 15.

Los Angeles se afla pe pozitia cu numarul 42.

In America Latina, desi au scazut considerabil in clasament, cele mai scumpe orase raman Sao Paolo si Rio de Janeiro, ocupand locurile 62 (anul trecut 34) respectiv 64 (locul 40 in 2006).

Sursa: Ziarul Financiar


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.