NATO avertizeaza ca Rusia vrea un cartel al gazelor

Politica energetica a Rusiei a intrat si in atentia NATO. Financial Times scrie ca un raport confidential realizat de expertii NATO avertizeaza statele membre asupra intentiei Rusiei de a realiza un „cartel al gazelor naturale”, in care sa atraga Algeria si marii producatori din Asia.

Raportul NATO a fost distribuit ambasadorilor din toate statele membre, dar reprezentantii Misiunii Romaniei au refuzat sa confirme primirea sa. Un indiciu al transmiterii acestui raport catre tarile membre NATO ar putea fi luarile dure de pozitie din ultimele doua saptamani ale lui Traian Basescu la adresa Rusiei.

Potrivit Financial Times, raportul realizat de comitetul economic al NATO ar pune in garda asupra intentiei Rusiei de a realiza un „OPEC al gazelor” (OPEC fiind organizatia care reuneste marii producatori de petrol din lume). In acest cartel ar urma sa fie atrase Algeria, Qatar, Libia, tarile din Asia Centrala si Iranul.

Conform presupusului raport, Rusia ar intentiona sa utilizeze aceasta organizatie ca un instrument de santaj politic, mai ales in ceea ce priveste relatia cu vecinii „neascultatori”, precum Ucraina si Georgia. De asemenea, raportul subliniaza adancirea tensiunilor dintre Rusia si Uniunea Europeana in privinta politicii energetice.

UE si Rusia, dezacorduri majore in politica energetica
Aceste dezacorduri majore au putut fi de altfel observate si in cadrul discutiilor privind o carta energetica comuna a Rusiei si UE.

Discutiile dintre sefii de stat, purtate cu ocazia summit-ului de la Helsinki, au fost marcate de tensiuni reale, dupa cum a dezvaluit presa internationala.

Politica energetica a Rusiei a fost marul discordiei si la discutiile dintre ministrii de externe din statele membre UE si cel de la Kremlin, discutii desfasurate luni, 13 noiembrie.

In acest moment, UE importa din Rusia peste 24% din necesarul de gaze, iar din Algeria – aproximativ 10%.

Potentialul plan de realizare a unui astfel de cartel a fost enuntat la 2 noiembrie de Valeri Iazev, presedintele Comisiei pentru Energie din Duma de Stat a Rusiei.

Acesta declarase, conform Ria Novosti, ca Rusia ar putea realiza un astfel de cartel ca raspuns la presiunile Uniunii Europene de a semna Carta Energetica.

Dupa dezvaluirea facuta de Financial Times, oficialii rusi au negat existenta unei asemenea intentii a Kremlinului. Mosnews scrie, citant un inalt oficial guvernamental, ca „Rusia nu are de gand sa-i santajeze pe consumatorii gazelor naturale pe care le produce si distribuie”.

Basescu, discurs radicalizat la adresa Rusiei

Autoritatile romane nu au dorit sa comenteze nimic legat de existenta raportului citat de Financial Times. Contactat de HotNews.ro, ofiterul de presa al Misiunii Romaniei la NATO nu a infirmat, dar nici nu a confirmat primirea acestui raport de catre Ambasadorul Sorin Ducaru.

Cu toate acestea, in ultimele doua saptamani s-au inregistrat cateva luari de pozitie extrem de dure ale presedintelui Basescu la adresa dominatiei energetice a Rusiei in Europa.

Coincidenta sau nu, ele faceau referire exact la un posibil abuz de pozitie dominanta a Gazprom, adica instrumentul prin care Kremlinul dicteaza jocurile pe piata internationala a gazelor naturale.

HotNews.ro, C.P., 14 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.