Noi proteste impotriva Papei

Gafa papei Benedict al XVI-lea pare a fi un dejà vu, daca ne gandim la scandalul declansat in februarie de caricaturile profetului Mahomed. Si acum ca si atunci reactiile in presa internationala sunt destul de vehemente.

Publicatia La Republica scrie ca papa a anulat un sfert de secol de eforturi, depuse de predecesorul sau Ioan Paul al-II-lea pentru imbunatatirea legaturilor cu Islamul. Intre timp luni la Basra au avut loc manifestatii de protest la adresa papei, desi acesta a regretat duminica afirmatiile facute la adresa islamului.

Aproximativ 500 de manifestanti au incendiat, luni, la Basra, in sudul Irakului, o efigie a Papei si au incendiat drapele americane si germane, transmite AFP. Protestele sunt urmarea comentariilor Papei Benedict al XVI-lea privind islamul.

Multimea a cerut Papei sa-si prezinte scuze pentru comentariile de saptamana trecuta, care au starnit un val de reactii negative din partea mai multor tari arabe.

Manifestantii, care raspundeau astfel apelului unui lider religios siit, s-au adunat in fata sediului guvernatorului din Basra, oras situat la 550 de kilometri sud de Bagdad.

Protestele continua in ciuda faptului ca Papa si-a exprimat personal regretele, duminica, declarandu-se intristat de valul de indignare declansat de un text medieval despre islam pe care l-a citat si care nu exprima parerile sale personale.

Discursul, care a starnit atatea reactii, a fost tinut de Papa, marti, la Universitatea din Regensburg. Controversatul discurs a inceput cu un citat dintr-un imparat bizantin din secolul al XIV-lea, care sustinea ca profetul Mohamed nu a adus nou decat idei rele si inumane, printre care si cea ca religia pe care o predica trebuie sa fie raspandita cu sabia.

Pana si Papa a recunoscut ca asocierea este ,,cam brutala”, dar a insistat asupra ideii ca esenta discursului era ca ratiunea trebuie sa fie cheia dialogului intre religii.

Si cancelarul german, Angela Merkel, a aparat remarcile facute de Papa Benedict al XVI-lea despre religia islamica, declarand ca cei care il critica pe Papa “au inteles gresit mesajul discursului sau, care era un apel la dialog intre religii”.

HotNews.ro, D.G., 18 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.