O lume fara cash …

Traim in epoca revolutiei IT si folosinta cash-ului in tranzactii a scazut constant la nivel mondial in ultimele 2 decenii. In urma cu 50 de ani , la nivel mondial 95% din tranzactii erau efectuate cu cash. Acuma treptat societatiile moderne incearca sa reduca si in ultima instanta sa interzica tranazactiile fizice cu numerar.

In Franta, cetatenii nu mai au voie sa faca tranzactii cash mai mari de 1000 de euro, in Romania firmele nu au voie sa faca plati mai mari de 5.000 pe zi decat cu cardul, restrictii similare fiind valabila cam in toate societatiile moderne

Suedia a fost prima tara europeana care a introdus bancnota in 1661, se pare ca acuma doreste sa fie si prima tara care sa o scoata total din circulatie.

La momentul de fata, Suedia este cea mai “electronizata” tara din lume, o tara in care 80% din tranzactii sunt electronice si doar 20% cash. In perspectiva in Romania doar 10% din tranzactii sunt electronic si 90% cash.

In Suedia, doar in ultimii 5 ani masa monetara a Krone-ului ( moneda nationala a Suediei) a scazut de la 106 mld SEK la 80 mld SEK, trend care daca va continua va face cash-ul inexistent in Suedia pana in 2030, facand-o astfel prima societate din lume fara numerar.

Surprinzator aceasta revolutie de la cash la POS a aparut ca si o necesitate a pietei de a deveni mai eficienta, mai putin birocratica, mai rapida si nu datorita unei politici guvernamentale. Cum era de asteptat, la varful revolutiei suedeze stau bancile, societatiile comerciale si consumatorii.

In sistemul bancar suedez, din cele 1600 de sucursale bancare, 800 nu mai accepta deloc numerar iar celalalte doar anumite plati. Societatiile comerciale suedeze vad cash-ul ca si o metoda complicata si inapoita de plata, sa nu mai spunem ca suedezii vad tranzactiile cash ca si suspiciose si multi cetateni inclusiv autoritatiile vad tranzactiile cash ca si ceva caracteristic organizatiilor criminale, evazionistilor si organizatiilor teroriste.

Populatia bine educata si moderna a societatii suedeze are o istorie lunga cu metodele digitale de plata, fiind una prin primele societati din lume in care salariile au inceput sa fie platite prin conturi bancare si asta incepand cu anul 1970 !

Mai putina evaziune, coruptie si jafuri

Marele avantaj si dezavantaj al tranzactiile cash stau in anonimatul lor in timp ce prin platile efectronice ramane intotdeauna o urma. Cum va imaginati cartelurile de crima organizata mutandu-si banii in anonimat intr-o lume fara cash sau cum ar lua politicianul de maine spaga?

Dar sa nu uitam de evazionisti, in Romania avem cel putin 23 de mld. de euro de motive sa ne gandim serios la ei, aceasta suma fiind cuantumul taxele si impozitele in minus incasate de Statul Roman in 2015 datorita acestor “baieti destepti”.

Nu spun  ca o luma fara cash ar fi lumea perfecta cu evaziune 0, dar cu siguranta ar fi mult reduce. ANAF-ul viitorului ar avea cu siguranta o viata mai usoara cautand banii varanilor si evazionistilor caci tranzactiile electronice lasa intotdeauna urme.

O lume fara cash ar fi cu siguranta o lume mult mai sigura. Lumea interlopa de maine ar avea dificultati mari in a-si ascunde banii. Cum ar merge un dealer de droguri la Banca Transilvania sa trimita 100.000 de lei pe contul unui lord al drogurilor si cum ar explica acel personaj banii gasiti in contul lui bancar, pe langa asta cum explica la ANAF sursa venitului pentru care plateste impozit de 16.000 de lei + CAS ?

O luma fara cash ar fi o lume cu foarte putine jafuri, ce sa furi din banca daca nu exista bani fizici in banca, ce sa fure hotul din case daca cash-ul nu mai exista ? Sa zicem totusi ca ti-ar fura televizorul si il vinde la Gigel, cum justifica hotul la Politie vanzarea acelui televizor daca nu exista o chitanta electronica care sa faca dovada ca ii apartine ? In Romania de maine ”furtul perfect” va fi practic imposibil pentru omul de rand.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: