Orice trusa medicala auto omologata in UE este valabila si in Romania

Sanctionarea drastica a lipsei truselor medicale si a extinctoarelor de la bordul masinilor aflate in circulatie a dus la un adevarat scandal pe aceasta tema. Totul a plecat de la faptul ca, in piata, a fost indusa ideea ca doar produsele firmei Vesta Investment sunt autorizate. Justificarea a fost ca alte truse nu aveau timbrul RAR. De aici a pornit zvonul ca numai produsele acelei societati sunt avizate.

Registrul Auto Roman a precizat insa ca, “de la data aderarii Romaniei la UE, produsele fabricate si comercializate legal in tari membre sunt exceptate de la obligativitatea omologarii RAR in vederea punerii pe piata”.

In privinta truselor sanitare, companiile Vesta si Algomed au primit avizul RAR pentru producerea acestora, iar firmele Velfina si General Grup Pitesti sunt in curs de avizare si vor intra in cateva zile pe piata.

Firme romanesti omologate

Conform prevederilor legale, Ministerul Sanatatii a mai avizat inca o societate pentru comercializarea truselor medicale. Referitor la stingatoare, trei companii au certificarea RAR: Gefil Filipestii de Padure, Instal Somet Buzau si Romtec Iasi. In momentul de fata, la pompieri mai sunt inscrise inca 16 firme care asteapta intrarea pe piata.

In Romania, Vesta Investment are omologare internationala acor-data de ministrul transporturilor pentru productia de triunghiuri reflectorizante, iar Conex Grup Iasi are certificare RAR pentru punerea pe piata a unui produs fabricat in China si omologat in Olanda.

Timbrele RAR nu sunt obligatorii pentru produsele UE

“Insemnele Registrului Auto Roman nu se vor mai regasi pe toate trusele medicale si stingatoarele de pe piata romaneasca pentru ca, asa cum se precizeaza in OG 34/2005, de la data aderarii Romaniei la UE, produsele fabricate si comercializate legal in tari membre ale UE, altele decat Romania, sunt exceptate de la obligativitatea omologarii RAR in vederea punerii pe piata”, ne-a declarat Daniel Patentasu, directorul general al RAR.

Adevarul, Mihai Duta , Delia Budurca, 20 ian 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.