Petrolistii coc inca o scumpire a carburantilor

Sindicalistii de la Cartel Alfa spun ca petrolistii s-au inteles sa creasca pretul carburantilor. Companiile inca nu confirma.

Confederatia sindicala Cartel Alfa a trimis ieri premierului Tariceanu o scrisoare deschisa in care anunta ca “a aflat cu indignare de recenta decizie a marilor companii petroliere din Romania de a majora pretul carburantilor incepind cu luna iunie a acestui an”. Sindicalistii au lansat aceasta informatie inaintea vreunui anunt de crestere a preturilor venit din partea companiilor petroliere.

“Saptamina trecuta au avut loc discutii, la Ministerul Economiei, intre reprezentantii companiilor petroliere si cei ai ministerului. Petrolistii au anuntat ca vor creste preturile in perioada urmatoare, motivind cresterea pretului barilului”, ne-a explicat Petru Dandea, vicepresedinte al confederatiei sindicale.

Ministerul si companiile neaga

Biroul de presa al Ministerului Economiei a infirmat ieri aceasta informatie, precizind ca saptamina trecuta nu au avut discutii in acest sens. Discutia nu a fost confirmata nici de Petrom (companie la care statul mai detine 40%), dar pozitia companiei lasa loc unor viitoare scumpiri. “Nu se scumpeste benzina cind cere Petrom, ci atunci cind cere piata”, spun reprezentantii companiei Petrom.

Insa, potrivit unor surse din cadrul altei mari companii petroliere, nu este deloc exclusa o crestere de preturi in trepte. “Barilul nu a crescut cu un dolar, cum spun sindicalistii. In februarie, titeiul Brent era cotat la 59 de dolari, ieri era la 70. Cotatiile Platt’s pentru benzina si motorina au crescut de la 531 si 563 de dolari pe tona la 678 si 735 de dolari pe tona”, spun sursele noastre.

“Profituri imorale”

Situatia este delicata pentru companiile petroliere care, pe baza algoritmului lor, ajusteaza preturile la pompa in functie de cotatiile internationale. Cea mai criticata companie a fost Petrom, care extrage titei din Romania, dar care vinde benzina la preturi internationale. Companiile petroliere au intrat si in vizorul ministrului liberal al Finantelor, Sebastian Vladescu.

Recent, el a afirmat ca acestea au parte de un “profit imoral” si ca “trebuie responsabilizate social in paralel cu tintirea profiturilor”.

Ce e scump, titeiul sau benzina?

Ultima majorare de pret a fost operata de Petrom pe 28 aprilie. Atunci, compania a anuntat o crestere a preturilor la pompa cu pina la 700 de lei vechi pe litru. Astfel, cea mai ieftina benzina a ajuns sa coste acum la Petrom (compania care are cea mai mare cota de piata) 3,43 RON/litru, iar cea mai ieftina motorina – 3,34 euro/litru.

Romania a cunoscut cele mai mari preturi la carburanti in septembrie 2005. Atunci, dupa trei scumpiri succesive in doar doua saptamini, Petrom a ajuns sa vinda benzina fara plumb (cea care costa acum 3,43 RON) cu 3,69 RON. Asta in conditiile in care, la sfirsitul lui august, titeiul Brent era cotat la 68 de dolari.

Situatia este oarecum ciudata: la un pret mai mic al barilului decit cel de azi, benzina era mai scumpa decit este azi, lucru care spune multe despre cit de corecta este corelatia cotatie-pret la pompa. Este adevarat ca, dupa doar doua luni de la acel maxim, Petrom a ieftinit carburantii cu aproape 10%, in conditiile in care si barilul de Brent scazuse pina la 59 de dolari.

Este posibil ca hotarirea sa fi fost influentata si de decizia lui Traian Basescu, presedintele amenintind cu publicarea contractului de privatizare a companiei (ramas secret pina azi), dar conducerea austriaca a Petrom a negat tot timpul existenta vreunei legaturi, spunind ca au actionat doar in urma situatiei de pe piata.

Cotidianul, 04 mai 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.