Pinochet a murit

Augusto Pinochet, fostul dictator chilian, a decedat duminica intr-un spital din Santiago, la varsta de 91 de ani, in urma inrautatirii bruste a starii sale de sanatate, dupa ce a suferit un atac cerebral acum o saptamana.

Augusto Pinochet a suferit un infarct si un edem pulmonar in dimineata zilei de 3 decembrie si a fost supus unui by-pass cardiac ce i-a imbunatatit temporar starea de sanatate.

Pinochet a folosit un pacemaker in ultimii ani si a fost diagnosticat si cu o forma usoara de nebunie, din cauza unor atacuri cerebrale, diabet si artrita. Conditia sa fizica a fost invocata pentru a nu fi supus unui proces in care era acuzat de crima si rapire.

Fostul dictator, care a implinit 91 ani pe 25 noiembrie, se afla in arest la domiciliu inca de la inceputul lunii noiembrie, fiind pus sub acuzare pentru 23 de cazuri de tortura si aproximativ 36 de cazuri de disparitie a unor persoane pe care le-a considerat “incomode” in timpul regimului sau.

De ziua sa, sotia fostului dictator a citit o declaratie prin care Pinochet si-a recunoscut pentru prima oara “responsabilitatea politica” pentru abuzurile comise de regimul sau.

In urma cu doua saptamani, Pinochet a fost condamnat la arest la domiciliu si pentru executarea a doi bodyguarzi ai lui Salvador Allende, fost presedinte socialist, ales democratic, indepartat de la putere de Pinochet printr-un puci in 1973.

Generalul Augusto Pinochet a condus cu mana de fier tara intre anii 1973 – 1990 si a generat cel mai sangeros regim din istoria statului Chile. Pana in prezent, Augusto are pe constiinta 3309 victime din randul oponentilor politici, fiind inca cercetat in aceste cazuri.

In timpul dictaturii sale a functionat o “caravana a mortii”, insarcinata cu eliminarea opozantilor. La 16 octombrie 1998, Pinochet a fost arestat la Londra, in urma unei proceduri initiate de justitia spaniola.

Michelle Bachelet, acum presedinte al Republicii Chile, a fost si ea torturata, impreuna cu mama sa, in centrul de detentie de la Villa Grimaldi. Aproximativ 4.500 de detinuti politici au trecut prin acest centru, dintre care 226 au fost declarati disparuti.

25 nov, 1915 – se naste in Valparaiso, Chile.
30 ian, 1943 – se casatoreste cu Lucia Hiriart, cu care va avea cinci copii
11 sept, 1973 – in calitate de comandant sef al fortelor armate, conduce o lovitura de stat impotriva presedintelui Salvador Allende, care se sinucide dupa bombardarea palatului national. Pinochet preia puterea ca lider al juntei militare.
1976 – Seful politiei secrete a lui Pinochet, Manuel Contreras adera la “operatiunea Condor” impreuna cu alte tari sud-americane, prin care isi propun sa colaboreze pentru a-i captura si elimina pe disidenti
21 sept, 1976 – agentii chilieni ai Politiei Secrete il asasineaza pe diplomatul chilian exilat Orlando Letelier in Washington, D.C.
11 mai, 1983 – Primul protest de strada impotriva lui Pinochet, ca urmare a unui haos economic durand de doi ani. Opozitia de stanga formeaza Alianta pentru Democratie.
7sept, 1986 – Pinochet supravietuieste unei tentative de asasinat
5 oct, 1988 – Pinochet este exclus de la presedintie printr-un plebiscit national organizat sub supraveghere nationala si internationala
1990 – Presedintele ales Patricio Aylwin isi preia biroul, in timp ce Pinochet ramane la conducerea armatei
1990 – Comisia Nationala pentru Adevar si Reconciliere publica un raport cu detalii despre moartea a mai mult de 2200 persoana sub dictatura militara a lui Pinochet
16 oct, 1998 – Politia britanica il aresteaza pentru tortura si crima, intr-un spital londonez unde isi revenea dupa o operatie, cu un mandat de extradare in Spania
3 martie, 2000 – Pinochet se intoarce in Chile, dupa ce Marea Britania se hotaraste sa nu-l extradeze in Spania, pe motive de sanatate.
August 2000 – Curtea Suprema din Chile ii retrage lui Pinochet imunitatea politica pentru a putea fi judecat intr-un caz de incalcare a drepturilor omului cunoscut ca si “caravana mortii”. Zece luni mai tarziu curtea inchide cazul pe motiv ca Pinochet nu este sanatos mintal pentru a fi acuzat.
Iulie 2004 – Tribunalele chiliene lanseaza o investigatie in conturile secrete ale lui Pinochet, care rezulta un an mai tarziu in acuzatii de evaziune fiscala de milioane de dolari.
August 2004 – Curtea Suprema din Chile ii retrage imunitatea lui Pinochet in cazul asasinarii a 19 oameni in operatiunea Condor. Procesul se intrerupe pe motive de sanatate.

HotNews.ro, E.C., 10 dec 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.