Cursul aurului a coborat marti la cel mai mic nivel din ultimele trei luni, la 1253,77 dolari/uncia, pe fondul sperantelor tot mai fragile privind rezolvarea problemei datoriei in Statele Unite.
In primele ore de tranzactionare, pretul aurului a atins cea mai mica valoare din 10 iulie anul curent. Aceasta cadere continua, practic, tendinta de depreciere de saptamana trecuta.
„Faptul ca aurul nu a reusit sa reactioneze pozitiv la problemele bugetare americane, nu-l va impiedica sa reactioneze negativ la orice semn de compromis”, au comentat analistii de la Macquarie.
Vazut ca o valoare refugiu, aurul este, de regula, privilegiat de investitori in momentele de incertitudine economica. Totusi, cursul metalului galben nu a urcat in contextul blocajului financiar din SUA si nu pare deloc dispus sa se redreseze pe masura apropierii datei la care Statele Unite ar putea intra in incapacitate de plata, la 17 octombrie.
Aceasta indiferenta se datoreaza faptului ca „operatorii din piata nu cred ca intr-un default al SUA”, au explicat, la randul lor, analistii de la Commerzbank. Dar, s-au grabit ei sa precizeze, „daca, in pofida tuturor asteptarilor, SUA vor esua in tentativa lor de a evita intrarea in incapacitate de plata, acest lucru va arunca pretul aurului in aer. Pe de alta parte, un acord, fie el si de ultim moment, va accentua miscarea de vanzare” a metalului galben, au avertizat economistii bancii germane.
Alesii americani au afirmat luni ca sunt pe cale sa ajunga la o solutie de compromis, care ar putea fi dezvaluita marti. Acest compromis ar include, potrivit presei de peste Atlantic, o masura care sa permita Trezoreriei sa continue sa imprumute pana la 7 februarie, iar statului federal – paralizat incepand din 1 octombrie – sa functioneze normal pana la 15 ianuarie.