Prezervativul – ce-a fost si ce-a ajuns
Prezervativele olimpice Foto: funnyhumor.com |
|
Cunoscut din antichitate, prezervativul a oferit, dintotdeauna, dublul beneficiu de contraceptiv si protectie impotriva maladiilor cu transmitere sexuala. Contrar credintei comune, prezervativul nu este o inventie moderna. Inca de acum 15 secole exista ideea protejarii impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite.
Nu se stie cu exactitate cine a inventat prezervativul, insa exista certitudinea ca el a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri.
Istoria prezervativului
Povestea prezervativului incepe cu cateva mii de ani in urma. Cele mai vechi ilustrari ale unui prezervativ sunt din Egiptul anului 1000 I.Hr., care prezinta personaje purtand un fel de invelis din panza pentru a se proteja de boli, infectii si muscaturi de insecte. In anul 1500 inainte de Hristos, in Creta regelui Minos, vezica de oaie era foarte populara pe post de contraceptiv masculin.
Abia in secolul 10 d.Hr. apare prima modificare importanta a materialului de baza. Chinezii au incercat sa se fereasca de infectii, folosind o hartie de matase inmuiata in ulei, iar japonezii aveau la indemana doua tipuri de prezervative, “Kawagata” care erau confectionate din piele subtire si “Kabutogata” confectionate din carapace de testoasa sau coarnele animalelor.
Cel mai vechi prezervativ dateaza din 1640 Foto: discovervancouver.com |
|
Romanii foloseau tampoane inmuiate intr-o solutie facuta din plante si prezervative confectionate din vezica de capra.
Primele dovezi atestate ale aparitiei prezervativelor dateaza din jurul anului 1000 i.H.
In pestera Combarelles din Franta exista unele picturi rupestre care au fost interpretate ca fiind dovezi de folosire a unor invelitori ale penisului. Cel mai vechi prezervativ a fost descoperit in fundatia castelului Dudley din jurul orasului englez Birmingham. Acesta era confectionat dintr-un intestin de porc si dateaza din anul 1640.
Probabil ca, in acele vremuri, prezervativele erau folosite pentru a preveni infectiile sexuale, in timpul razboiului dintre fortele lui Oliver Cromwell si cele ale regelui Charles I, izbucnind o adevarata epidemie de sifilis.
Protectie impotriva bolilor venerice
Rolul de protectie al prezervativului a fost demonstrat prima data de catre Gabrielle Fallopius, cunoscut chirurg si anatomist italian, in jurul anului 1500. El prezinta, in cartea sa “Morbo Gallico”, cum un prezervativ confectionat dintr-o bucata de panza, inmuiata intr-o solutie facuta pe baza de ierburi si sare, ii poate proteja pe barbati impotriva bolilor venerice.
Mai apoi tot Gabrielle Fallopius a descoperit si efectul contraceptiv al folosirii acestui procedeu.
In decursul secolelor urmatoare, prezervativul e fabricat matase sau catifea si dotat cu o panglica colorata cu rolul de a-l fixa bine. Este folosit de numeroase “celebritati”, printre care Ludovic al XIV-lea, Carol al II-lea al Angliei sau Giacomo Casanova. Acesta din urma, un adept convins al prezervativului, folosea prezervative confectionate din in sau catifea.
Era industriala a prezervativului vulcanizat
Obeliscul din Buenos Aires, “costumat” in prezervativ Foto: wrighton.com.ar |
|
Daca pana in secolul al XIX-lea, contraceptivul masculin era confectionat din aceeasi materie prima de baza – intestinele de animale, in 1844 renumitul Charles Goodyear a patentat vulcanizarea cauciucului pe care il inventase cu cinci ani mai devreme. Vulcanizarea este un procedeu de tratare a cauciucului brut cu sulf si apoi expunere la temperatura ridicata.
Acest proces transforma cauciucul brut, facandu-l mai rezistent, mai elastic si impermeabil.
In 1861 a fost publicata prima reclama la prezervative in “New York Times”, insa zece ani mai tarziu este votata legea Comstock. Numita dupa initiatorul sau, Anthony Comstock, acesta masura a scos in afara legii reclama la absolut orice fel de produse contraceptive si, de asemenea, a permis serviciilor postale sa confiste toate prezervativele vandute prin posta.
Intre 1900 si 1920, cele mai multe prezervative erau fabricate prin introducerea unei matrite intr-o baie de substanta cauciucata, apoi vulcanizata si trecuta printr-un jet puternic de apa rece. Aceste prezervative, insa, aveau o calitate si o rezistenta indoielnice.
“Revolutia” prezervativelor din latex
Originea numelui
Etimologia cuvantului “condom” (n.r. prezervativ in limba engleza) are la baza doua teorii. Prima se duce la numele colonelului Quondam, medic, dar si furnizor oficial de prezervative al lui Carol al II-lea. Astfel, regele s-a putut lasa in voie in bratele prostituatelor, fiind la adapost de boli, dar si de bastarzi. Se pare ca medicul respectiv a fost si innobilat, in semn de recunostinta, si a dat mai tarziu numele prezervativului masculin. O alta teorie, mai probabila, spune ca acest cuvant provine din latinescul “condos” care inseamna „recipient”. Cuvantul romanesc “prezervativ” provine din frantuzescul „preservatif” si inseamna “remediu folosit pentru prevenirea unui rau”. |
In 1920, o intreprindere germana, condusa de Frederick Killian, se lanseaza in productia industriala a prezervativului din latex. Acestea aveau avantajul de a rezista mai mult, de a fi mai bubtiri si de a nu avea nici un miros. La vremea respectiva, 3 prezervative costau 72 de pfeningi, o suma exorbitanta pentru o buna parte a populatiei.
Intre anii 1940 si 1950, prezervativele erau spalate, date printr-un gel din petrol si pastrate in cutii din lemn.
In 1961, Durex comercializeaza primul prezervativ lubrifiat. In aceeasi perioada, descoperirea pilulei contraceptive, a diafragmei si a steriletului duce la un declin temporar al prezervativului, insa acesta cunoaste un adevarat boom odata cu descoperirea pericolului pe care il reprezinta HIV/SIDA.
In acel moment s-a demonstrat ca prezervativele din latex sunt capabile sa opreasca transmiterea virusului prin act sexual, daca folosirea lor este corecta si permanenta.
In anul 1994, in Statele Unite ale Americii a fost “lansat” primul prezervativ masculin din poliuretan. Poliuretanul este un material (un fel de plastic) care permite confectionarea unor prezervative mai subtiri decat cele din latex. In acelasi timp, prezervativul din poliuretan reprezinta alternativa in cazul aparitiei iritatiilor cauzate de elergia la latex.
In zilele noastre, prezervativele sunt fabricate in diferite dimensiuni, grosimi, forme, largimi, lungimi, au diferite culori, diferite arome si multe alte insusiri pentru a satisface toate nevoile, gusturile si placerile. Acesta este conceput intr-o varietate de modele, de la cele strict utile, la „ciudatenii” fanteziste, accesorii ale jocurilor erotice.
Colectionarii de prezervative
Rochia din prezervative – la moda Foto: dailybubble.com |
|
Ca si colectionarii de timbre, cutii de chibrituri sau carti postale, exista peste tot in lume colectionari de prezervative sau de ambalaje aferente.
Clasamentul ambalajelor poate fi facut in doua feluri, spun pasionatii: cele emise cu ocazia diferitelor evenimente (zile SIDA, congrese, evenimente organizate de diferite organisme publice, chiar si campionate de fotbal), si ambalajele publicitare. Acestea din urma pot proveni fie din hoteluri, fie din case de toleranta sau alte locuri fierbinti de acest gen.
Pasionatii nu se dau in laturi sa stranga prezervative feminine, cu diferite tipuri de gel, cu arome, sau documentatia aferenta. Pana acum, nu exista repertoar de specialitate si nici catalog de cotatii, insa niciodata nu e prea tarziu.
Utilizari neobisnuite ale prezervativului
Datorita elasticitatii si rezistentei la rupere si la apa, prezervativul a fost utilizate si in alte scopuri decat cele deja cunoscute. Astfel, micul tub elastic era des folosit pentru transportul de droguri. Multi detinuti puneau prezervativele cu droguri si apoi le inghiteau sau le indesau in rect pentru a le „transporta” dintr-un loc in altul.
Deoarece sunt hidrofuge, marinarii tineau in prezervative cutiile de chibrit, pentru a le proteja de umiditate. Scriitorul Douglas Adams povesteste in cartea sa „Last Chance to See” ca a reusit sa faca o inregistrare subacvatica, dupa ce a acoperit un microfon cu un prezervativ.
Prezervativele sunt folosite si in agricultura, de inginerii agronomi care doresc sa mentina pamantul uscat in procesul de testare a solului. In lumea cinematografiei, acestea au devenit „celebre” dupa au fost folosite in filmul „The Incredible Shrinking Man” pentru a simula picaturi giganrice de ploaie.
De asemenea, ele sunt utilizate si pentru a pastra sangele fals al actorilor, atunci cand sunt impuscati.
Reclama la prezervative
Surse: condom.com, durex.com, wikipedia.org
HotNews.ro, C. Marin, 02 iun 2007 |