Prima ferma cu virusul H5 din Romania

Autoritatile confirma, duminica, prezenta virusului H5 al gripei aviare la ferma avicola Dracom Silva, din Codlea, transmite TVR. Este primul caz la o ferma de pasari confirmat in Romania.

Duminica dupa-amiaza, testele prelimarii au confirmat prezenta virusului H5 la o a doua ferma de pe platforma avicola Codlea.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat, duminica intr-o conferinta de presa, ca de la ferma din Codlea s-au comercializat ilegal pui vii, in Vrancea, Prahova si Covasna si in alte sapte localitati. Ei au fost vanduti fara avize si acord sanitar veterinar. Mai mult, ferma Dracom Codlea nu avea medic veterinar angajat si, din aceasta cauza, societatea a fost amendata.

Aproximativ 340 000 de pasari vor fi sacrificate de la ferma Dracom Codlea iar probele de la pasari de la ferma Dracom Silva din Codlea si celelalte doua localitati brasovene unde s-a confirmat virusul H5, Hurezu si Fagaras, au fost trimise in Anglia pentru a se confirma daca este vorba despre virsul inalt patogen.

Ministrul Agriculturii a declarat in Jurnalul TVR ca este foarte probabil ca testele de la Londra sa confirme prezenta virusului H5N1.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a explicat in Jurnal TVR ca a fost sechestrata toata carnea care a plecat de pe flux, de la ferma avicola Dracom Codlea. Este vorba de 15 tone de carne de pasare. De asemenea, 100 de tone de carne livrate de la ferma PatiProd unde rezultatele preliminare au confirmat gripa aviara, au fost confiscate.

Medici veterinari din tara au fost detasati in zona pentru a tine sub control focarul, a anuntat ministrul Agriculturii. Cumparatorii de carne din zona au fost instiintati de pericol.

Ministrul a explicat ca autoritatile identifica in continuare toate localitatile unde au fost vanduti pui de la Dracom Codlea.

Tot personalul de la ferma care a intrat in contact cu pasarile va fi vaccinat, a anuntat ministrul Gheorghe Flutur.

Zona a intrat in carantina iar activitatea la toate cele trei ferme de pasari de pe platforma Codlea a fost sistata.

Au fost instalate filtre de dezinfectie la toate iesirile din judetul Brasov si pe Drumul National 1 intre Brasov si Fagaras. Daca se extinde carantina si la celelalte ferme de pe platforma, peste 1,2 milioane de pasari vor eutanasiate.

Masurile de prevenire s-au extins si la lacul de la Dumbravita, aflat la nici 2 km de ferma in care s-a descoperit virusul. Autoritatile au interzis pescuitul si vanatul, atat la Dumbravita cat si pe raul Olt. De la Codlea, au plecat saptamana aceasta mai bine de 5 tone de carne de pasare catre judetele Covasna, Prahova si Vrancea, unde autoritatile au inceput deja sa ia masuri.

Virusul s-a extins din ferma, prin comercializarea puilor si la Fagaras si Hurez. Angajatii de la ferma din Codlea vor fi vaccinati, nu vor mai avea voie sa vina la serviciu pentru o perioada si vor urma un tratament la domiciliu impreuna cu familiile lor.

Pana acum exista 3 focare de virus H5 confirmate in judetul Brasov, la Hurez, Fagaras si la ferma Dracom Codlea.

Ultimul focar de gripa aviara din Romania fusese inchis in urma cu 3 saptamani.

Oficialii de la Bruxelles urmau sa anunte, la mijlocul lunii mai, reluarea exportului de carne de pui din Romania catre tarile UE.

HotNews.ro, C.N.A., 14 mai 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.