Rasul ne ajuta sa socializam

Rasul nu este un raspuns intelectual la ceva distractiv, ci un instrument instinctiv de supravietuire, tipic animalelor sociale. Serveste la conservarea speciei, relateaza “Corriere della Sera”. “Rade pentru a nu muri”, ne indeamna autorii unui studiu realizat pe parcursul a 20 de ani, condus de Robert R. Provine, doctor in psihologie si neurologie la Universitatea Maryland, SUA. Potrivit acestuia, “rasul este un act ancestral care ne ajuta sa supravietuim”.

De la Platon la Aristotel, de la Kant la Schopenhauer, de la Hobbes la Freud, oamenii de stiinta si ganditorii de peste doua mii de ani au incercat sa inteleaga aceasta manifestare umana, naturala si totusi misterioasa. La inceputul cercetarii sale, Provine a reunit un grup de persoane in laboratorul sau hightech din Maryland. Toate persoanele chemate au trebuit sa vizioneze ore in sir programul comic “Saturday Night Live”, considerat cel mai amuzant program de televiziune din SUA.

Cercetatorul a analizat scenele care au produs rasul, ajungand la concluzia ca 90% din rasete au fost provocate de fraze banale, ceea ce atesta ca “rasul e un proces involuntar care exprima pacifismul”.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.