RECORD Consumul de gaze a atins maximul ultimilor 27 de ani pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroase

Consumul de gaze naturale al României a atins maximul ultimilor 27 de ani (din decembrie 1989) pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade de cod galben de ger. Administrația Națională de Meteorologie a modificat luni alerta de ger pentru București, din cod galben, în cod portocaliu.

Consumul de gaze s-a majorat considerabil în prima săptămână a anului, fiind cu aproximativ 8% mai ridicat față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Data de 7 ianuarie (ultima zi cu date disponibile publicate de Transgaz) reprezintă un record al consumului din România, cel puțin din perioada postrevoluționară. Duminică, sistemele de distribuție din România și-au alimentat clienții cu volume de gaze echivalente unei energii de 556,2 Mwh, iar Transgaz a livrat clienților finali conectați direct la Sistemul Național de Transport (SNT) 184,2 Mwh. Nivelul este cu 34,4% mai ridicat decât cel al consumului din 1 ianuarie 2017 în cazul clienților distribuitorilor (413 Kwh pe 1 ianuarie) și cu 36,7% în cazul clienților alimentați direct din SNT (134,7 MWh pe 1 ianuarie).

Energia gazelor naturale consumate pe 7 ianuarie a fost superioară cu 70 MWh recordului înregistrat anul trecut, pe 20 ianuarie, când temperaturile mimime au coborât sub -20 de grade C pe timpul nopții, iar distribuitorii au anunțat ca au furnizat 523,2 Mwh, în timp ce clienții alimentați direct din SNT au consumat 144,3 MWh.

Consumul de gaze din prima săptămâna a acestui a fost cu 7,9% (sau 322 de Mwh) mai ridicat în comparație cu cea a primei săptămâni a anului trecut, în pofida scăderii producției interne a Romgaz și OMV Petrom, ca urmare a introducerii impozitului pe veniturile realizate din liberalizarea prețului gazelor, care majorează artificial prețul gazelor interne peste cel al celor de import. Și asta, în pofida faptului că în perioada 1-7 ianuarie 2016 s-au înregistrat 3 nopți cu temperaturi cuprinse între -15 și -13 grade Celsius și două cu -10 grade Celsius. În perioada 1-7 ianuarie 2017, doar 2 nopți s-au înregistrat temperaturi cuprinse între -12 și -13 grade Celsius, iar alte 2 nopți cu -8/-9 grade Celsius.

Pentru majorarea consumului din prima săptămână a anului sunt responsabili în special clienții conectați direct la SNT, care au avut nevoie de o energie suplimentară de 280,1 Mwh în perioada 1-7 ianuarie 2017.

Sâmbătă, 7 ianuarie, a fost însă doar prima și cea mai blândă zi a actualei perioade geroase, în București fiind înregistrate temperaturi cuprinse între -8 și -12 grade Celsius. Duminică, bucureștenii au fost nevoiți să facă față unor temperaturi cuprinse între -10 și -13 grade Celsius, pentru ca luni noapte ANM să anunțe temperaturi minime de -21 de grade Celsius.

Potrivit unei declarații a președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, din decembrie, gazele de import din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: